За първи път ще пиша анотация на книга, която не съм чел изцяло, но този великолепен том не е и предназначен за изчитане. Сред над 1200-те страници са пръснати стотици прекрасни места, малка част от които са известни, но май всички са заслужили мястото си измежду хилядата най-важни туристически дестинации в света.

    Авторката Патриша Шулц е писала редица пътеводители, но това произведение очевидно далеч бие всичко, което е правила до момента. За седем години тя е обиколила всички тези забележителности или поне така твърди. Е това ако не е работа за завиждане, не знам кое е!

   Книгата е разделена на няколко огромни секции с куп подкатегории. Те са както следва:

   → Европа

  → Африка

  → Близкият Изток

  → Азия

  → Австралия, Нова Зеландия и Тихоокеанските острови

  → САЩ и Канада

  → Латинска Америка

  → Карибските, Бахамските и Бермудските острови

   Всяка една от тези секции е препълнена с места, градове, замъци, забележителности от всякакъв калибър. Не е за учудване обаче, че дори и след цели 1000 места България липсва, за разлика от всичките ни съседи. Патриша споделя в предговора, че се е водила от препоръките на хора, които са си прекарали добре на дадено място, а това у нас представлява немалка трудност.

   В края на книгата са направени и великолепни списъци със забавленията, на които може да се насладите на различни места – например къде в света е хубаво да карате велосипед, да се гмуркате, да яздите, летите с балон, къде има кулинарен туризъм, голф, исторически забележителности и какви ли още не чудеса.

    От “Изток-Запад” споделиха, че техният преводач Данчо Господинов е проверил всеки сайт, който е посочен за допълнителна информация, и всички са били актуални към времето на издаване на тома, но все пак проверявайте, преди да се юрнете презглава към неизвестното.

   Аз ще разгръщам често книгата, ще прочитам това-онова, но едва ли ще видя и 20 от посочените места. Такъв съм си, домошар-мързеливец. Но нищо не пречи мислено да прелитам насам-натам…

Сподели:

Facebook Twitter Email