“Пандора в Конго” е силно разнолик роман. Алберт Санчес Пиньол е създал една чудесна сплав, в която е забъркал приключенски роман, фантастика, криминална нишка, юридически хватки, две странни любовни истории и какво ли още не.

  Адвокатът Нортън има тежката задача да защитава бедняка Маркъс, който е обвинен, че при участието си в експедиция на двама английски благородници в джунглите на Конго ги е убил от алчност. Нортън решава да използва силата на словото и поръчва на литературния роб Томас Томсън да напише роман по поръчка за приключенията на Маркъс. И тук започват чудесата.

   Седмица след седмица затворникътразказва невероятната история на кърваво пътешествие сред джунглата, по време на което двамата аристократи сеят ужас и пленяват роби от  местното население. Когато намират злато, спират и създават мина, в която негрите се трудят всекидневно. Докато не се появяват тектоните.

    Сред джунглите на Конго от земята изпълзява пещерна раса, която до момента не се е срещала с хората. Пролива се кръв, а красивата тектонка Амгам става пленница.  Скоро започва истинска война и събитията се пренасят в подземните недра.

    Разказът на Маркъс пленява писателят. Бурното му въображение рисува събитията и той дори се влюбва в загадъчната Амгам. Книгата излиза, пожънва огромен успех и делото започва да клони към успешен край.

   Но нищо не е такова, каквото изглежда. Пиньол умело е завъртял повествованието така, че накрая няма как читателят да не ахне. Препоръчвам силно този роман.

Сподели:

Facebook Twitter Email