Ето ни на плажа (ах, отмина си плажа!) с “Чичо Весо Облия”. Той чука една свинска пържола, около ухото му бръмчи лайнарка, жената реже салатка, а наблизо се изстудява ракията и бирата – къмпингова идилия в най-чист вид. Още става въпрос за разпрашване и опрашване на чехкиня. Тази история е разказана по 59 различни начина. И нито за миг не омръзва, вярвате ли?

    Всеизвестна е (или аз така си мисля) “Упражения по стил” на Раймон Кьоно. Книгата на Ю Лъ (Юри Лазаров) е чудесна нашенска вариация по темата, още повече отпечатана в изключителен вид – със страхотни рисунки (худ. Анри Кулев) и графично оформление на Цвятко Остоич. Споменавам ги изрично, защото съм искрено впечатлен от това изключително завършено произведение – от текста, през пясъчното оформление на гланцираните страницата и страхотните илюстрации, та до корицата – моите искрени поздравления за издателство “Парадокс”. И този бисер за само 7.99 лв.*? Това не е за пропускане, сериозно!

   Макар не професионален писател (гаче таквиз виреят у нас), книгата – писана на шега – наистина покрива широк спектър стилове и подобия на автори, а идиотската история придобива най-различна окраска под тяхното осветление. Няма как да спрете да се смеете, поне аз исках, но не успях :)

   Лично аз се накефих най-много на следните:

ХайкуЗелена муха/Вее лайняният бриз:/къмпинг Градина.
Отзад-напред (апокалипсис фентъзи)“Ох, о-ох, о-о-о-о-ох, простена Чехкинята…”
Сложнодумно“Облокоремният брат на баща ми Веселин чукопресоваше дебеловратни немохамедански и антивегетариански неща за скаропечене от грухтящозурлесто животно…”
Двете противополюсни рецензии:
+“В своя първи роман обичният журналист Юри Лазаров вае образа…”
-“Някакъв странен и нелогичен коктейл от абракадабри е сътворил познатият като журналист Юри Лазаров…”
Ругателно“Оная гад Весо Тлъстия, вместо да си опъне смачканата тента като хората, се хванал да чука под брезента едни миризливи мазни пържоли”.
Пародия (в стил Чандлър)“Не знам дали ще ми повярвате, но Чичо Весо би начукал и човешки труп, ако е още топъл”.
ЕдноримноПод тента хладна на Градина –/да беше пет и половина –/край тенекиена камина/бай Весо мачкаше сланина…”
Характеристика на вида“Oblius Vessus, това странно отклонение от традиционните характеристики на Homo Sapiens, обича да мигрира през лятото…”

   Страшно се забавлявах с това книжле, и занапред ще го отварям напосоки, за да съпричаствувам на терзанията на облия лирически герой и постморталните му чешкофилни щения :)

*Някои издателства пускат книга със сходна дебелина на вестникарска хартия и с мека корица и пак джаскат 10-12 лв.

Сподели:

Facebook Twitter Email