Чели ли сте сагата “Хиперион”? Или двутомието “Илион” и “Олимп”? И в двете Дан Симънс се доказва като един от най-великите фантасти на всички времена. Но в “Песента на Кали” се откроява друга негова дарба – на разказвач на страшни истории от ранга на Стивън Кинг.

    Журналистът Робърт Лучак е командирован в Калкута да издири поет, който се счита за загинал преди 8 години при мистериозни обстоятелства. Наскоро са се появили нови негови стихове, мрачни и кървави, и шефовете на Робърт се надяват да направят материал както за поета, така и за новата му поезия.

    Робърт взима със себе си жена си и седеммесечната си дъщеричка. Той  не знае, че отива в ада.

   Калкута е една огромна воняща клоака, която е част от различна вселена – задушена е от бедност, глад,
мизерия… и кървав култ, от който се страхуват всички – този към жестоката богиня Кали, която изисква и получава човешки жертви.

   Малко отклонение. За първи път четох за Кали още преди много години, когато поглъщах приключенска литература за индианци и пирати. Силно впечатление ми направи “Тайните на Черната джунгла” на Емилио Салгари, в която ловецът Тремал Наик се бори с тайнствената секта на тхугите – удушвачи, поклонници на Кали, за да спаси любимата си Ада.

   Чудовищната богиня освен жертви извършва и… възкресения. Оказва се, че индийският поет си е умрял от удавяне преди време, но е съживен и сега служи на Кали и нейните поклонници капаликите. Робърт се забърква надълбоко с чудовищни тайни сред мрачната Калкута, в които животът му и този на семейството му са застрашени…

   Талантът на Симънс е неоспорим. Описанията му са толкова реални, мощни и въздействащи, че отнася читателя сред обсебеният от злото град и не иска да го остави да излезе от омаята на напрежението. Известен недостатък на книгата са недостатъчното бележки – доста неща от бита и вярванията на индийците остават неясни, а е глупаво на всяка такава дума да оставям книгата и да се ровя в “Гугъл”, нали? Но това са само щрихи.

   “Песента на Кали” ще ви обсеби, гарантирам. И не се знае какво ще се върти в главата ви, след като я прочетете.

Сподели:

Facebook Twitter Email