Книга като бодлива тел. Завита около врата, забиваща шипове и задушаваща едновременно. Кое от двете ще те убие първо?

    Главният герой в “Духless” на Сергей Минаев е руски мениджър, работещ в чуждестранна компания, който прекарва свободното (а и работното) си време в московските клубове и барове. Цинично откровен, той описва действителността около себе си – безмерната алчност, повсевместния мързел, живите съветски порядки… е, и бездуховността, естествено.

    Животът му се върти около безмерно скъпи марки (изобщо не съм ги чувал за моя радост), потресаващи количества алкохол, свободен достъп до наркотици, изобилие от алчни курви, готови на всичко за почерпка и една магистралка. Такива, каквито изобилстват и по нашите улици и някои университети.

    Встрани от този живот стои едно момиче – Юлия, която е антипод на целия този живот. Редките му срещи с нея са като спасителен пояс, за който той обаче не може да се хване, тъй като с две ръце се е захванал за материализма.

    “Духless” е моментна снимка на една зловеща действителност, описана с много ирония и нихилизъм. Светът на лъскавото и празното от съдържание. Където нито аз, нито някой от вас, които ме четете, навярно няма да попадне. За радост.

    Но четенето за едно масово духовно самоубийство си заслужава…

Сподели:

Facebook Twitter Email