Ozone.bg  Открих сборника “Изходни рани” в едно хотелско лоби. Панаирът в Лондон бе приключил, имахме да убием час и нещо до тръгването към летището, така че просто си поръчах бира и започнах разсеяно да разглеждам хартиените каталози, които бях събрал. Едва не си разлях бирата, като видях корицата вдясно – ха, някои от любимите ми трилърови автори на едно място, какво по-хубаво? Придобиването на правата не беше лесно, но в крайна сметка се случи – и сега вече книгата е по…. някои книжарници и повечето сайтове, такова е времето, дори аз не съм я виждал всъщност още.

 42479435  Какво приютява книгата? Началото е за Джефри Дивър, от когото досега съм прочел само “Колекционерът на кости”, “Колекционерът на татуировки”, “Имитаторът” и “Сълзата на дявола”, имам още доста – в разказа си “Побойникът” той описва как един безобиден смотаняк е на прицел на постоянен тормоз, но какво ли може да излезе от това? Следва “Мъртво тегло” на Фиона Къминс и тормозът на една майка върху пълната ѝ дъщеря. “Стъклена челюст” от Марк Билингам е лоша история за свалки и последствията от тях. Джон Конъли, с когото още не съм се срещал, а трябва, забива най-психопатския разказ в сборника – “‘Дисекция на един непознат’ (1637) от Франс Майер”, в който тръгва от анализ на класическа картина, за да стигне до дълбините на страха и ужаса. Сара Хилари и “Каната” е за опасността да попаднеш на грешното място в правилното – за някой друг – време. “Дисциплиниран” от Мартин Уейтс започва гадно и после задълбава – самопричиняването на болка е толкова особена тема. “Консуматорите” на Денис Лихейн сякаш е писан около последната икономическа криза, в него има робинхудовско правосъдие, съчетано с необуздана ненавист към богатството. Алекс Грей разказва старата история за дяволското дете в “Гласове през стената”. Любимият Лий Чайлд (бих отличил “Смъртоносна жега” и “Едно на милион”) разказва откачена история за скрита в една къща тайна, която ескалира постоянно.  “Весели празници” от Вал Макдърмид въвежда в по-типично разследване на сериен убиец с типичните неочаквани обрати. Стеф Броадриб ни среща с героинята си Лори Андерсън в “Изиграх те отново”, разказ за съблазън и измама.

  “Жизнено пространство” на непознатия ми Кристофър Фаулър бе историята, която най-силно ме впечатли – една възрастна жена пуска в дома си квартиранти, които постепенно започват да завземат къщата ѝ. Мощна алегория за обществото, което позволява на злото да остане ненаказно – до момента, в който попада в негов плен. “Танц близо до острието” на Марк Билингам е сложна история за расизъм и разплата. “Котета” на Дийн Кунц е познат на феновете, това е първият разказ, който писателят е продал, и не е моят тип история със сигурност – доста предвидим ми се стори. “Вземи ръката ми” на А. К. Бенедикт е съвсем друго нещо – много силен разказ за тормоз над учителка от страна на нейни ученици – или когато сблъсъкът на поколенията завършва по мой вкус. Джеймс Осуалрд описва мистична история за прокълната рокля в “Убийствено елегантна”. Джо Лансдейл пък, чиято “Бряг край мътни води” силно препоръчвам, е написал почти забавна история за изнудване, мъчения и свещен артефакт – “Плячката и звярът”.

  “Новото момче” на Пол Финч е вторият най-силен разказ в сборника – история за оставен на пост новак, който преживява кошмарна нощ – но далеч не само той. Прекрасно развит разказ с много добър край, просто показно как се прави. И за десерт – “Рецептата” на Луиз Дженсен, приятен черен хумор, но пак предсказуем, какво да се прави.

    “Изходни рани” е едно хубаво забавление – и показва колко много силни трилърови автори са още непознати на нашия пазар, даде ми добри идеи къде да търся, като се размине пандемията и последиците от нея.

Сподели:

Facebook Twitter Email