“Артлайн Студиос” са моят основен източник на книги за удоволствие, с които разпускам чудесно – трилогията “Живият хаос”, серията “Скълдъгъри Плезънт”, почти завършената трилогия “Напаст”,  книгите на Кен Фолет, “Пътят на кралете” на Брандън Сандерсън. Затова и когато потърсих информация за трилогията на Скор Уестърфийлд “Левиатан”, “Бегемот” и “Голиат” и научих, че правата са вече взети от тях, се зарадвах – знаех, че ще направят тези обещаващи книги по най-добрия възможен начин. Което и стана…

    “Левиатан” е първа част от трилогията, в която е описан нашият свят, но не съвсем. Политическата конфигурация преди Първата световна война е същата, а самият сблъсък е все така неизбежен. Но технологиите – ето там се крие чудният чар на тази трилогия…

   Германците и техните съюзници са Машинисти – развили изумителни стиймпънк технологии, сред които фантастични бойни машини като например крачещи танкове. Англия и останалите от противостоящият блок са Дарвинисти – напреднали изключително в биотехнологиите и фабрикуването на всякакви причудливи зверове според нуждите си, включително морски кракени и летящи бойни чудовища на основата на китовете, предназначени да се борят с цепелините на кайзера.

    Техника срещу биология в едно страховито противопоставяне. А войната е на хоризонта.

Буреход

  В една нощ младият австроунгарски принц Александър е събуден от своите наставници и принуден да поеме в рискован нощен преход в мощната бойна машина Буреход. Скоро става ясно, че родителите му са убити, светът се свлича към война, а животът на момчето е в огромна опасност.

Левиатан

    От другата страна на Ламанша Дерин Шарп мечтае да влезе във Въздушните сили. За тази цел тя трябва да мине за момче, а това не е никак лесно. Съдбата я запраща сред екипажа на “Левиатан”, най-известният въздушен гигант, и една секретна мисия към Истанбул се превръща в приключението, което винаги е търсила.

    Разбира се, пътищата на двете деца се пресичат сред при най-невероятни обстоятелства и фабулата за продълженията е готова – австроунгарският принц и английското момиче със страст към небето са чудна двойка сред един полудял свят.

     Сред страниците на тази милитаристична чудесия среща си дават Тераните и Зерговете от “Стар Крафт”, но пренесени върху човешките народи. “Левиатан”, разбира се, е типична янг адълт книга, която не задълбава излишно, но е написана леко и с размах, приключенията на двамата герои не спират и за миг, а тръпката от чудноватия свят, в който живеят, е чудесна. Лично аз не очаквам трилогията да се усложни, както се случи например с “Живият хаос” на Патрик Нес, но това не е и чак задължително – има си книги само за удоволствие и “Левиатан” определено е една от тях.

   От “Артлайн” обещават, че твърдата корица ще бъде полиграфско съвършенство, а многото илюстрации вътре допълват удоволствието.

Положително ревю за книгата има и в “Приумици”.

Сподели:

Facebook Twitter Email