Поръчай с безплатна доставка.

Поръчай с безплатна доставка.

 Отдавна ме подбутват да прочета някоя книга на Амели Нотомб, но все не се наканвах. Реших да го направя по време на последното “вечно дерби”, защото не вярвах, че дори и с тази розова корица може да има нещо по-трагично от случващото се на терена. Е, познах – мачът бе откровена пародия на футбол. От друга страна, “Любовен саботаж”, при цялата присъща шантавост и лекота, се оказа добро четиво, особено при факта, че Нотомб наистина е преживяла тия неща като дете (или поне създава това впечатление).

 834450   Действието тече изцяло през погледа и светогледа на 7-годишно момиче, дъщеря на дипломати, които в средата на 70-те са забити в Пекин, а децата им – в нещо като затворено гето, наречено Санлитун.  Там родителите са твърде заети да воюват с енигматичната китайска система, а децата са напълно свободни – и се занимават основно с военни действия помежду си, с изграждане на съюзи и разнообразни унижения върху “пленниците”, част от които определено са далеч от невинно забавление. Детето гледа на света като създаден за собственото й забавление – докато не среща приказната Елена, в която се влюбва – и всичко се завърта.

 18750144  “Любовен саботаж” е иронична, хумористична и немалко драматична книга, наистина особена сплав, с която Амели Нотомб приятно ме изненада. Разсъжденията на момичето може и да отиват отвъд възрастта й, но не е прекалено, а войната на децата на фона на грозния комунистически Китай е благодатен материал и за забавни случки. На пръв поглед лека, книгата си има дълбини, в които стойността й се увеличава, като те са както в чисто политическата страна, така и в любовната, защото всеки помни колко неудържима е детската любов, колко съдбовна и непреходна изглежда. Книгата ми напомни малко на “Островът” на Александър Секулов, а това сравнение работи само в нейна полза.

   Разбирам добре, че тази книга не е типична и представителна за Нотомб, но щом ми е допаднала, това отваря широко врати за следващата. Да видим коя ще да е тя.

   Още ревюта за книгата има в “Аз чета”, “Книгозавър”, “Четецът”.

Сподели:

Facebook Twitter Email