Вземи с безплатна доставка!

Вземи с безплатна доставка!

    Тази книга ми донесе радостта, че след толкова години в бранша май ще да съм развил така нужната интуиция, която ми нашепва само при корицата и името на някоя книга, че си заслужава. Исках я още докато я знаех като The Dollhouse и в корицата вдясно, но и в момента, в който излезе като “Момичетата от хотел „Барбизон“”, пак я исках. И да, бях познал – Фиона Дейвис е написала еталон за съвременен дамски роман: впримчваща история, която вълнува и като исторически разказ, и като съвременен роман, а универсалното ѝ послание събира десетилетията в смирена точка на прошка и приемане.

  28504574 Обичайните две сюжетни линии се протягат през времето, за да се срещнат в хотел “Барбизон” – пристан за млади момичета с амбиции през петдесетте и вече позагубила слава жилищна сграда в наши дни. От едната страна е следвоенният Ню Йорк, в който всичко е възможно, а съмнителни клубове приютяват и джаз виртуози, и търсещи насладата на наркотиците клиенти. В онази реалност “Барбизон” е крепост на добрите нрави, единственото място, където майките могат да оставят спокойно своите драгоценни дъщери, които могат и наглед да се подготвят за достъпните в този период кариери – като модели или секретарки, – но всъщност се оглеждат за съпрузи, които да оплетат в мрежите си и да им послужат като основа на живота, за който мечтаят.

 33398487  От другата страна е Ню Йорк, който е станал център на света и позволява на всеки да гони която мечта му хрумне. Жените вече си работят каквото си щат и далеч нямат нужда от място, където да са в безопасност, за да готвят атаката си към враждебното вън. Но някои вековни модели не могат да бъдат лесно разрушени – и точно там откриваме журналистката Роуз Люин, която е в обсебваща връзка с амбициозен мъж, който е напуснал семейството си заради нея, и която трябва да се бори и за него, и за кариерата си в няколко напрегнати седмици. И ключът към разрешаване и на двете дилеми е в миналото – там, където едно скромно и плашливо момиче на име Дарби се нанася в “Барбизоун” и остава в него завинаги, чак до днес, когато е една от тайнствените съседки на Роуз.

  34866628 Харесвам умно написани романи – а ”Момичетата от хотел „Барбизон“” е точно такъв. Фиона Дейвис пише с топлота за тези две загубени по различен начин в Ню Йорк момичета, успява да завърти двата им образа в шеметен танц, като ги изгражда успоредно малко по малко, като промяната се пада на Роуз, а на Дарби – участта да бъде примерът. Участ, защото при нея е истината тежест, с опита ѝ да се освободи от родителските окови и сблъсъците ѝ с реалност, към която не е пригодна. И приятелката, която иска да я поведе по примамлив път, който крие опасности. Роуз, от своя страна, трябва да съгради свое ново Аз чрез историята на жените от хотела за куклички. И да се превърне в дама от XXI век, а не покорна домакиня от XX-ти.

   Допадна ми дозировката – любов има, но не прекалено, мелодрама – в минимални количества, трилъровата интрига внася напрежение, но водещи си остават изграждането на образите сред един неподвижен декор в град, който се променя безспир. Неизвестността коя е точно жената, която крие лицето си, и какво се е случило преди фаталния полет, са добре разработени, а прошката в края ме накараха да се почувствам наистина добре, затворих книгата с усмивка.

Сподели:

Facebook Twitter Email