След “Замъкът Бландингс и други истории” бях нащрек дали в Storytel.com ще се появят други истории на Удхаус – и точно навреме за почивните дни се появи първият роман, в който се въвеждат героите от по-късния сборник. “Нещо свежо в Бландингс” запълни точно две пътувания до Видин, а с постоянните трагикомични злополучия на всички замесени те минаха неусетно.

  18025 Макар поредицата от проблеми да започва от лорд Емсуърт, който в пословичната си разсеяност открадва безценен скарабей от колекцията на бъдещия тъст на сина си, той далеч не е в центъра на историята. Там удобно се разполагат Аш Марсън и Джоун Валънтайн, двама безпарични оптимисти, които живеят под наем в евтина сграда и се запознават случайно. И двамата поотделно се наемат да възстановят откраднатия скарабей на неговия собственик, като това означава да прекарат под измислени самоличности известно време в замъка Бландингс. Там, където бедният син на лорд Емсуърт, пословично глупавичкият Фреди, трябва да очарова своята красива и богата американска годеница, без да подозира, че има съперник съвсем наблизо. А Аш и Джоун скоро установяват, че на пътя им седи най-опасният враг – личният секретар на лорда, Рупърт Бакстър. И че той е готов да спи в коридора толкова нощи, колкото е нужно – дори това да му коства да стане мишена на куршуми…. че и по-лошо, на присмех, че е чревоугодник.

  5954557 П. Г. Удхаус забърква обичайния коктейл от недоразумения и обърквания, които удължават забавлението, докато любовните истории неминуемо не поемат към предопределените си завършеци. Странно е как сатира, създадена да осмива доста жестоко едно изчезнало общество, днес носи толкова много безобиден смях и удоволствие.

   Няма да забравя и две препоръки в книжен формат от Удхаус – троицата романи в “Най-доброто от Джийвс и Устър” и сборника “Сбогом на всички котки”.

Сподели:

Facebook Twitter Email