Снощи присъствах на обявяването на победителите от конкурса Новелови награди’09 по покана на моят добър приятел и колега Преслав Ганев от “Литературата днес“. За съжаление той остана на почетното трето място със своята творба “Джером или трима души в един кюп”, преварен от втория – Виктор Чулев с “Имало едно време” и победителя Денимир Велчев и “Последната страница”.
Интересът ми бе събуден и щом се прибрах попремръзнал, си сипах едно уиски и се зачетох в книгата, която Преслав ми подари с автограф (благодаря за което).
Чудя се как точно да подходя. Вън от приятелските ми отношения с Преслав, наистина новелата-победител “Последната страница” ми допадна най-много. Елегантно произведение за крайно сложните отношения между непораснали стари приятели/врагове, завъртяни около пророчески комикс, който предвижда няколко убийства десет години по-рано.
“Имало едно време”… не познавам Виктор, знам, че пише за “Аз чета”. Интересен стил, забързано действие, сляп герой и…цигани-зомбита?! Аре стига бе!
“Джером…” на Преслав. След първите двайсетина страници мислех да му звънна да го помоля да влезе в клиника за алкохолици, сериозно. Но развитието на сюжета в крайна сметка ме грабна, а краят твърдо си го биваше. Трима приятели се забъркват в сериозна каша, свързана с алкохол и наркотици, а отношенията между тях са си достатъчно объркани и без чакащият пред вратата бияч…

    Онова за клиниката си го прецени, братле, дай да го обсъдим на по шише огнена течност :) Напомни ми по малко за “Рокенрола”, алкохолиците на Стайнбек и “Хищни нокти” на Видойкович.

Няма да поставям оценки, смятам, че и тримата тепърва ще вадят още по-добри неща и именно в това е смисълът на наградата на Kafene.bg и “Сиела”. Едно браво за тях със сигурност.

Сподели:

Facebook Twitter Email