“Във всичко, което прочетох напоследък за детството на престъпници, дори и за масови убийци, никъде не можах да открия звяра, злото дете, което педагозите смятат, че трябва да възпитат и превърнат в „добро“. Навсякъде открих просто беззащитни деца, които са били малтретирани от възрастните в името на възпитанието и често в служба на висши идеали”.

    Една от книгите, които ми се щеше да не съм прочитал – след нея трудно ще мога да повярвам, че има такова нещо като ползотворно възпитание и добър начин да отгледаш детето си, тема, която все пак малко по малко се промъква в съзнанието ми покрай всички дечурлига на приятели около мен.

   Всъщност нямах никакво намерение да чета “В началото бе възпитанието” на Алис Милер. Причината основно беше, че книгата е за възпитание и е написана през 1980 г., макар и преиздадена наново през 2003 г. Мнението ми се пропука под думите на преводачката Жана Ценова, а когато започнах да работя по текста, стана неизбежно да не се зачитам в ред, параграф, страница и накрая глава. И зяпнах. Открих тъмна вселена на болка и жестокости, която знаех, че съществува, но не и как се е появила и как се развива. А корицата, която направи колежката… внушението е пълно.

   Според Алис Милер класическите начини на възпитание на децата, често съчетани с религиозна интоксикация, травмират жестоко неукрепналите им съзнания. Наложената отгоре заповед родителите да бъдат обичани на всяка цена обаче стопира бунта и натрупаната негативност се скрива дълбоко, за да избие по-късно в живота по всякакъв зловещ начин, най-често чрез аналогично възпитание на собствените деца – с което кръгът на “черната педагогика” се затваря неумолимо. Авторката пише:

“…съзнанието на обществеността е все още много далече от разбирането, че онова, което се причинява на детето през първите години от живота му, неминуемо се връща върху цялото общество, че психозите, наркоманията, пре­стъпността са кодиран израз на най-ранния опит”.image

  И още:

“Някогашните физическо осакатяване, експлоатация и преследване на детето, изглежда, през Новото време все повече се заменят от душевна жестокост, която освен това може да бъде мистифицирана с доброжелателната дума „възпитание“. Тъй като възпитанието при някои народи започва още в кърмаческа възраст, във фазата на симбиотична връзка между майка и дете, това ранно кондициониране гарантира, че истинското състояние на нещата едва ли би могло да бъде открито от детето. Заради зависимостта на детето от любовта на неговите родители за него и по-късно е невъзможно да осъзнае травматизиранията, които често през целия му живот остават скрити зад идеализиранията на родителите от първите години”.

   В първата част на книгата Алис Милер разказва пространно и с много примери за наложената система на възпитание, пълна с извращения от наша гледна точка, която е била приемана за най-добрия начин за отглеждане на деца, които да добият вяра в бога и уважение към родителите. Тя посочва цитати от купища книги за възпитанието, които звучат като съставени от Светата Инквизиция и са използвани от напълно добронамерени родители десетилетия наред. Не мога да не посоча един кошмарен пример. Психоложката многократно посочва примери на хора с тежки психични отклонения,  расли в уж “съвършени” семейства на професионални педагози и… свещеници.

   “Бащата на описания от Фройд параноиден пациент Шребер пише към средата на ХІХ в. няколко книги за възпитание­то, които са толкова популярни в Германия, че са издадени отчасти четиридесет пъти и са преведени на няколко езика. В тях винаги се подчертава, че с възпитанието на детето трябва да започнем колкото може по-рано, още през петия месец, ако искаме да се „освободим от бурена.
Проявяващите се с рев и плач настроения на малките следва да се разглеждат като първите опити, с които трябва да се докажат като годни духовно-възпитателските принципи… Ако сме се убедили, че не е налице никаква истинска потребност, никакво неприятно или болезнено състояние, никаква болест, можем да сме сигурни, че ревът е именно само израз на настроение, на каприз, първа проява на свое­нравието. Сега вече не бива както в началото да изчакваме, а трябва да противодействаме по един малко по-положителен начин: с бързо отклоняване на вниманието, сериозни думи, застрашителни жестове, похлопване по леглото…, или ако всичко това не помага – с естествено съответстващи, меки, но упорито повтарящи се през кратки паузи, телесно осезаеми предупреждения, докато детето се успокои или заспи…
Такава процедура е необходима само един път, най-много два пъти, и – човек е господар на детето завинаги. Отсега нататък е достатъчен един поглед, една дума, един-единствен застрашителен жест, за да реагира детето. Нека вземем предвид, че по този начин правим на самото дете най-голямото благодеяние, като му спестяваме много вредни за благополучието му часове на безпокойство и го освобождаваме от всички онези вътрешни душевадници, които освен това съвсем лесно порастват и се превръщат в сериозни и все по-трудни за овладяване врагове в живота”.

Но да не пропуснем и религиозната част:

image“Библията бива цитирана и срещу най-естествените майчински пориви, които биват наричани маймунска любов.
Не е ли маймунска любов, когато глезят и милват детето по всякакви начини още от люлката? Вместо да привикнат детето от първия ден на неговото съществуване на земята да спазва реда и времето, в което да се наслаждава на храната си, и така да положат първите основи за умереност, търпение и – човешко щастие, те допускат маймунската им любов да бъде водена от плача на кърмачето. […]
imageМаймунската любов не може да бъде твърда, не може да забранява, да казва „не“ в името на истинското добро за детето, тя може само да казва „да“ в негова вреда; тя се оставя да бъде владяна от сляпото угаждане като от природен инстинкт, разрешава където те забраняват, снизходителна е където те наказват, позволява където би трябвало да откаже. Маймунската любов е лишена от всякакво ясно осъзнаване относно целта на възпитанието; тя е късогледа; иска да направи добро на детето, но избира погрешни средства; оставя се да бъде подмамвана от мигновени усещания, вместо да бъде ръководена от спокойна разсъдливост и обмисляне. Вместо тя да води детето, то подвежда нея”.

    imageВтората част на книгата на Алис Милер е посветена на три ярки примера за хора, получили всички “прелести” на възпитанието и превърнали се в чудовища. Първата – Кристиане Ф. – се превръща в наркоманка и обръща срещу себе си цялата натрупана омраза към баща си. Няма как да не направя сравнение с трилогията “Милениум” на Ларшон и ужасяващото детство на асоциалната хакерка Лисбет Саландер.

    Вторият пример е най-ярък – Адолф Хитлер и неговото детство са изследвани обстойно и Милер прави изумителни паралели с по-сетнешните му действия. Примерно научих, че в дома му е живеела психично болна леля, за чийто проблеми е било забранено да се говори. Според Милер imageтози натрупан страх и недоумение лесно резултира в издадените от него заповеди за избиване на душевно болните, без самият Хитлер да съзнава откъде всъщност идва тази негова ненавист. В тази част в главата ми постоянно се въртяха както най-великият роман, който съм чел в живота си – “Доброжелателните” на Джонатан Лител, така и романът за детството на протофюрера на Норман Мейлър - “Замък в гората”, а също и и “Замъкът на шапкаря” на Кронин с демоничния Броуди, копие на Алоис.

   Третият пример е за един убиец – Юрген Барч,image който до 20-тата си година убива по неописуемо жесток начин четири деца. Неговата история вече просто изправя коси, честно, и няма книга, на която да ми припомни, освен нещо за Чикатило, което ми се върти в главата…

   Освен трите водещи примера, Милер показва и много други драми, като посочва, че сред лидерите на Райха няма и един с детство, което да не е включвало строго и жестоко, религиозно възпитание. Примерно коменданта на Аушвиц Рудолф Хьос и Херман Гьоринг:

image“Възпитанието на Рудолф Хьос в послушание от най-ранно детство също издържа на всички промени на времето. Баща му сигурно не го е възпитавал за комендант на Аушвиц, а като строг католик е предвиждал за него кариера на мисионер. Но той много рано му е втълпил принципа, че човек трябва винаги да слуша властите, каквото и да му поискат”.

   Херман Гьоринг пък казва думи, които явно показват връзката между религиозното му възпитание и кариерата в НСГРП:

image“Ако християнският католик е убеден, че папата е непогрешим във всички религиозни и нравствени неща, ние, националсоциалистите, заявяваме със същото най-дълбоко убеждение, че за нас и фюрерът е чисто и просто непогрешим във всички политически и други неща, които касаят националния и социалния интерес на народа… Благодат за Германия стана, че в Хитлер се извърши рядкото съчетание на най-силния логичен мислител и истински задълбочен философ със железния човек на делото, изключително твърд”.

 

  image    В тази част на книгата Алис Милер доста убедително доказва, че възходът на Хитлер се дължи в огромна степен на класическото религиозно, основно насилствено възпитание, което от векове е считано за неоспорим начин едно дете да бъде подчинено и пречупено. В зряла възраст насилието (често и сексуално) в детството избива във всякакви извращения, съчетани с робско покорство и внушена страх от висшестоящите. И толкова по темата за невинността на религията за най-зловещите властници в човешката история.

   “В началото бе възпитанието” е зловеща и мрачна книга, която обаче е безкрайно нужна. Всъщност за моя изненада доста хора ни писаха или се обадиха да питат дали ще преведем и други книги на Алис Милер, което показва, че авторката е позната у нас, дори и непревеждана досега.

   Възпитанието на едно дете е нещо безкрайно сложно. И грешките тогава са често непоправими. Мисля, че го виждаме по улиците всеки ден.

Сподели:

Facebook Twitter Email