Много вода се оттече от оная „една нощ през самотния октомври“ на 2009 г., когато прос­то ми хрумна да спретна свой сайт за книги, който наченах с думите: „Щастлив съм да ви приветствам в новия ми блог „Книголандия“. Но едно нещо не се промени – когато сядам да пиша за коя да е книга, знам само с какво ще започна, на­там думите рукват и се нареждат по неведом и за самия мен начин.

Аз осмислям книгите, като пиша за тях, това е моят начин на четене и разбиране. Наричам тези текстове „ревюта“, безспорна заемка от английски, но сега, когато ги прочетох последователно, ми се струва, че често всъщност съм писал есета или импресии, без да го съзнавам. Но винаги, винаги целта ми е била една – да споделя какво съм прочел, и да запаля други да го прочетат.

Това е целта и на книгата, която издадох.

Беше ми трудно да подбера тези сто заглавия сред всич­ките над 2600 ревюта в сайта. Началната селекция бе от над двойно повече книги, които окастрих с мисълта, че не бива да ви представям само популярни книги, точно обратното, вярвам, че все­ки ще открие поне по няколко заглавия, за които дори не е чувал. Поради това от списъка отпаднаха любими авто­ри като Юнас Юнасон, Фредрик Бакман, Стивън Пинкър, не включих нищо от Стивън Кинг, Рей Бредбъри или Тери Пратчет, не си позволих да препоръчвам общопризнати класици, били те български, или чужди, нито пък обичани автори като Габриел Гарсия Маркес, Кърт Вонегът или Ерих Мария Ремарк. Желанието ми бе да обърна внимание както на книги, които са били изключително важни за мен и са ме променили, така и на автори, заслужаващи според мен много повече читатели – но и се сдържах да ви залея с исторически книги, които са толкова важни за самия мен.

Реших, че единствената смислена подредба ще е хроно­логична – по реда, по който съм писал за всяко заглавие, не­зависимо кога е издадено. Включил съм няколко книги, които отдавна са вън от тираж – с надеждата някога да ги видим в нови издания. Не съм търсил баланс между творби от бъл­гарски или чужди автори, между писатели и писателки, нито между художествена или нехудожествена литература, още по-малко чие издателско лого е на корицата – водеше ме само и единствено да събера книги, които вярвам, че трябва да бъдат четени. Без да си правя илюзии, че някой би харесал всяка една от тях така, както аз, личният вкус е нещо свещено – и по-важното, безспорно се променя с времето, установих го с тъга, когато реших да препрочета любими заглавия и те просто не ме впечатлиха, както някога. Но тези текстове са създадени в точния момент – когато съм бил под пълното влияние на всяка от книгите, и затова и ще ми простите, надявам се, твърде емоционалната обагре­ност на места.

Обичам книгите.

Обичам ги твърде силно понякога и това ми личи и по постовете в социалните мрежи – основно във Фейсбук групата „Какво четеш…“, и по събития като книжните панаири. На последните дори обичам да си говоря с читателите, на няколко месеца съм склонен да изляза за кратко от книжната си хралупа и да се правя на общите­лен екстроверт. Всички, с които съм се срещал там, знаете, че винаги съм готов да насоча към правилното заглавие, без значение на кое издателство е. Това е, което ме водеше и в „Книголандия“ през всичките тези 14 години – да чета, кое­то искам, и да не позволявам работата ми за „Изток-Запад“, „Deja Book“ и „Сиела“ да превземе сайта ми. Вярвам, че съм ус­пял, и текстовете, които са събрани в книгата, го доказват. Намесата ми в тях е пренебрежима, наложиха се само леки съкращения тук-там, съвсем дребни редакции и не чак толкова дребни корекции, рядко имам търпението да оставя един текст да отлежи и да го прочета за грешки, за което се извинявам.

Моля да не приемате заглавието „100 книги, които тряб­ва да прочетете“ като задължаващо, исках просто да зву­чи стегнато и ударно, ще съм щастлив, ако откриете дори само няколко книги, които да заобичате така, както аз. А дважди по-щастлив ще съм, ако начинът, по който съм писал за тези заглавия, ви достави удоволствие.

В „Книголандия“ има толкова много книги, че изглежда откачено – такова си е, няма да го отричам. През 2010 г. написах следните думи, които са все така валидни: „Да, чета книги доста бързо – изпитвам вечен стремеж да чета още и още, защото има хиляди книги, които ме чакат занапред, а освен тях има и живот да се живее“.

Няма лъжа, тая работа с живота не се получаваше добре – книгите, както пише Бернар Пиво в из­ключителната си книга „Професия читател“, са „безпощад­ни завоеватели“ не само на пространството, но и на време­то. Но и придават смисъл на живота, забавляват и учат, вдъхновяват и смиряват.

Вярвам, че ще откриете следващата си любима книга тук.

корица на "100 книги, които трябва да прочетете"