Време за четене: 4 минути

И тя чете „Псевдонауката и ревютата в Книголандия!

ЧРД, КНИГОЛАНДИЯ!

Миналата година по случай първия рожден ден на блога бях по-скоро екзалтиран – всичко ми се струваше възможно. Днес съм пораснал (при нас, блоговете, една година е равна на колкото си искаме човешки), малко помъдрял (мноооого малко) и доста по-скептичен, рационален и нерядко циничен. Защото видях много от нещата зад кулисите на книгоиздаването, самият аз променям отношението си към него, опознавайки го, и виждам как проблемите се трупат, а решенията са нейде в бъдното. Но днес не е повод за черногледстване, въпреки че тази статия си остава актуална.

2 години Книголандия. 467 публикации, почти всичките ревюта на книги, нелошо постижение според мен. 248 000 влизания според брояча, който нямам и идея дали е точен, но съм склонен да му вярвам. Куп фенове/приятели във “Фейсбук”, които хич не искат да се местят на фен-страницата на блога, от което вадя извод, че харесват и мен, не само книгописанията 🙂

В третата си година Книголандия ще се промени, малко ще улегне. Пет ревюта на седмица досега беше напълно реално, вече няма да бъде така. Ще чета много, много повече на английски. Реших и смятам, че съм прав, че ще бъда много по-полезен за себе си, за вас, за “Изток-Запад”, ако съсредоточа повече усилия в селектирането на най-добрите заглавия за превод. Това е важно и става все по-важно, виждайки какви абсолютни безсмислици се изсипват на книжния пазар. Да, трябва някой да критикува и осмива боклуците – малко са тези блогъри, които пишат негативни ревюта, но ги има и уважавам труда им, дори да громят книги, които аз самият харесвам. Реално една слаба книга, която съм погромил, ми е взела времето за една хубава книга, която мога да препоръчам да се издаде и да работя здраво в тази посока. Лично аз предпочитам второто.

Но ще спирам с писанията, имам да кажа много неща, ще го оставя за Коледа, да речем. Да си дойдем на думата за най-най-добрите книги и ревюта в Книголандия за тези две години.

Преди месец-два създадох страница с препоръчани от мен книги, която самият аз осъзнавах, че не е направена добре. Затова седнах и отделих няколко часа да я вкарам във вид, който да ме задоволи. Пък ако книжарница продължи страхотният си възход (а аз вярвам в това), може догодина да имам възможност да обновя блога и да го направя още по-приятен.

ТУК ИМАШЕ ПРОСТРАНЕН СПИСЪК С КНИГИ, КОЙТО – ОБНОВЯВАН НЕПРЕСТАННО – ВЕЧЕ Е СТРАНИЦАТА „НАЙ“ В ГОРНАТА ЧАСТ НА БЛОГА.