Жанр: Лично

Издателство:

Автор: Христо Блажев

Време за четене: 4 минути

    Винаги съм имал и ще имам топли чувства към колегите от „Колибри“. Не е само защото ред от любимите ми автори са издадени от тях – Джонатан Лител, Джонатан Франзен, Джо Абъркромби, Клайв Баркър, Юнас Юнасон, Хосе Карлос Сомоса (ТОЙ ЩЕ ИДВА!!!), Йон Айвиде Линдквист, Бернар Вербер, Стиг Ларшон и още, и още…

    Не  и само защото те бяха първото издателство, което подаде ръка на „Книголандия“ и ме увери, че има смисъл от този блог, та до ден днешен имаме ползотворно партньорство.

    Не е и защото на тяхното парти за 20-ия рожден ден се запознах със Захари Карабашлиев, заради когото сега съм в „Сиела“ (Зак не помни :)).

    Всички тия неща са важни, но не могат да изразят радостта, че споделяме общата книжна страст. И че дори да сме в конкуренция и не бихме се поколебали да влезем в битка за някоя ключова книга и автор (последно май беше за Джеймс Балард), то никога не забравяме, че имаме обща мисия. И че споделената цел – да направим така, че книгите и четенето да получат заслужено достойно място в обществото.

   Решението за организирането на мащабния кино-фестивал „Cinelibri“ е още една голяма стъпка точно в тази посока –
затова ЧРД и от мен, „Колибри“ 🙂

  download Фестивалът вече тече, а снощи бе прожекцията на екранизацията на една от любимите ми книги – „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“ на Юнас Юнасон, която е последния момент се наложи да пропусна и не мога да си намеря място от яд 🙁 И все пак още толкова много пречудесни неща има да се случват – ето тук може да разгледате къде и кога са прожекциите, примерно „Закуска в Тифани“ едва ли е за изпускане, от другите не съм толкова запознат. Дъглас Кенеди и Маргарет Мацантини също ще гостуват у нас, аз не съм чел техни книги, но знам, че имат доста фенове.

   Днес дойде и чудесната новина, че изключителният Хосе Карлос Сомоса ще гостува скоро в България, че и нов роман му идва, което си е щастие – много харесвам „Стръв“ и „Клара и сянката“, така че шансът да взема автограф просто няма да го изпусна 🙂

438803_660_450