Оригинално заглавие: Tre sekunder, 2009.

Преводач: Цвета Добрева

Корица: Димитър Стоянов- Димо

Година на изданието: 2011

Страници: 520

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

    Шведите просто са (от) най-добрите, това е положението. „3 секунди“ ми бе препоръчана като подходяща за запознаване с тандема Андерс Руслунд и Бьорг Хелстрьом, разследващ журналист и бивш затворник, които обединяват сили за написване на трилър, почиващ на реална фактология. История за човек с двойна самоличност – на високопоставен мафиот и агент под прикритие, но без холивудската розова окраска. Един мъж, който повече от всичко жадува да е с жена си и децата си – и да спре да ги лъже за работата си. Само че не може, поне не до момента, в който ножът опира до кокала.

 9292518  Един апартамент, една пратка дрога с полски мулета. Един друг внедрен под прикритие полицай, който не изиграва достатъчно добре ролята си. Един изстрел и анонимно обаждане до властите. Един труд и един разследващ инспектор, който има да се оправя с кашата. Той никога не се отказва и ще направи всичко по силите си, за да разкрие какво се е случило в този апартамент, макар уликите да са малко.

  23974764 Това, което не знае, че в апартамента е бил онзи, споменат по-горе, човек с двойна самоличност – Пийт Хофман, който има за задача да се издигне сред добре организиран мафиотски клан, за да може той да бъде разбит изцяло и безвъзвратно. Кланът има ясен план – да превземе търговията с наркотици в шведските затвори, което ще осигури както баснословни печалби, така и армия покорни длъжници без особени скрупули. И сега на пътя на полицейския инспектор застават… негови колеги и началници. Те преценяват, че това престъпление, както много други преди това, трябва да бъде прикрито, за да може Хофман да продължи своята работа.

   Предстои му най-трудното – доброволно да се остави да бъде заловен с голямо количество наркотици и подправено досие, което го изкарва агресивен социопат, да влезе зад решетките и там да направи нужното, за да поеме търговията с наркотици. Само че не всичко тече по план… и става страшно, много страшно. Изумително развитие и край, който впечатлява.

 6880559  Руслунд и Хелстрьом не са написали просто документален роман, макар че и този подход би имал достойствата си. „3 секунди“ има добре развити персонажи, куриозното е, че всички са уж на една страна, а всъщност водят жестоко надлъгване помежду си. Изпълнен е с дребни и ключови детайли – като примерно как се вмъкват наркотици в затворите и защо това се толерира по целия свят. Реално това и е роман за практиката на полицията да действа като своите противници, и проблемите, които води това – включително откровено нарушаване на законите и поемане на отговорност за неща, които не могат по никой начин да станат публично достояние. Пийт Хофман е чудесен герой със своите слабости и съмнения, а инспекторът, който го преследва упорито, си има своите болки в миналото. Двамата имат много общо, но няма как и за миг да спрат и да видят един в друг, че не са врагове.

    И да, три секунди е наистина цялото време, което отделя живота от смъртта.