Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джени Лунд Мадсен

Оригинално заглавие: Tredive dages mørke, 2020.

Преводач: Светлана Старирадева

Корица: Декитас, мека.

Година на изданието: 2021

Страници: 372

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ozone.bg
Ozone.bg

   Колкото повече скандинавски трилъри, толкоз по-добре, тези хора просто знаят как се пише забавна литература. За разлика от Хана, главната героиня в „30 дни мрак“ на Джени Лунд Мадсен, която отдадено пише „висока“ литература и приема, че все така ще си остане почти непозната за читателите и ще зависи от благоволението на своя редактор, който благосклонно продължава да издава книгите ѝ. И както повечето автори на по-сериозна литература, тя презира успелите автори на бестселъри – и особено противния Йорн Йенсен, който редува хит след хит в трилъровия жанр.

55371068   Докато на един книжен панаир двамата не се конфронтират. И силно афектираната Хана не се зарича, че ще напише криминален роман за точно месец, което веднага събужда медийният интерес. За да използва този внезапен шанс да разшири аудиторията ѝ, нейният редактор я праща в спокойно градче в Исландия, където спокойно може да се фокусира върху нелеката задача. Но както става именно в презрените от нея творби, идването ѝ там съвпада с трагичен инцидент, който скоро се оказва, че е убийство. Хана, която пътем се бори с алкохола и крайната липса на идея за какво да пише, се замесва смело в разследването – и както може да се досетите, ако сте чели тук-таме по някой скандинавски автор, малкото градче ще се обърне с главата надолу, а от миналото ще изплуват тайни, които ще продължат да убиват и в настоящето.

 58521831._SY475_  Сега, ако гледате корицата и името, ще да мислите, че романът е тегав и мрачен – но е точно обратното. Джени Лунд Мадсен пише с лекота, а забавните перипетии на злощастната Хана, която не просто се лута сред непознатите хора в непознатия град, не просто започва забранена афера, но ѝ се налага и да потърси помощ от най-големия си враг, водят действието напред и превръщат наглед напрегнатото разследване в приятна трагикомедия. В никой случай това не е трилър тип Несбьо, в който тъмното в човешката природа излиза на показ, нито е чиста комедия тип романите на Юнасон, но е нещо по средата – малко разследване, малко любов, доста забавни диалози между герои, които са обречени да си променят мнението един за друг. Бих чел и други нейни книги, ако напише, допадна ми определено.