Корица: Мека

Година на изданието: 2010

Страници: 304

Време за четене: 6 минути

Още една анотация от небезизвестния Майк Рам, автор на блога The Man On The Silver Mountain и създател на Клуб „Спри и помисли!”. Наскоро той представи и една друга хитова книга – „Направено да се запомни“ на братята Дан и Чип Хийт.

“Книгата на Тим Ферис „4-часоватаработна седмица“ предизвика фурор в Америка още с излизането си и аз съм много доволен, че (внимание, реклама!:) издателство „Изток-Запад“ реагираха бързо и имаме възможността да я прочетем на български език.

Авторът провокира читателя още със заглавието. Нима е възможно да намалим работното си време само до 4 часа?Такава идея шокира американското корпоративно общество, изповядващо вярата, че работата краси човека и 60-80 часа, отдадени всяка седмица от живота ни на работодателя, е най-висша чест и благо за всеки. (Майк, ти сериозно ли? – бел. Х.Б.)

Кои са „новите богати“ и кое е най-ценното нещо на света?

Авторът отстоява тезата, че не парите, а възможността да разполагаш с времето си е истинското богатство на днешния ден и новите богати са хората, които успяват да го постигнат. За да бъдеш свободен, не е нужно да напуснеш работата си, не е нужно да имаш много пари, няма значение на каква възраст си и с какво образование. Важното е да освободиш мисълта си и да повярваш, че всичко, което искаш, е постижимо.

„Хората не искат да бъдат милионери – те искат да имат това, което смятат, че милионите могат да купят.“

Ферис дефинира няколко основни принципа на свободния живот, както и множество практически съвети за постепенното освобождаване на времето от работа, автоматизиране на задачите и използването на невероятно атрактивни и евтини възможности за пътуване по света и запознаване с нови хора и култури.

Най-трудното е човек да промени мирогледа си. Идеята да работиш до 65 години без да си позволяваш да изпиташ желаните от теб удоволствия, е порочна. Да се надяваш, че след като се пенсионираш, ще имаш времето, силите и възможностите да сбъднеш мечтите си, е утопия. Онова, което ни е необходимо, за да успеем в живота, са редуващи се периоди на работа и почивка.

Да работиш по-малко не означава да си мързелив, а да бъдеш по-ефективен. Изхождайки от тази логика и от популярните закони на Парето и Паркинсън, Ферис формулира своите подходи за увеличаване на продуктивността, които са в инверсия един спрямо друг:

  1. Ограничете задачите си до най-важните, за да намалите работното си време (правилото 80/20)
  2. Намалете работното си време, за да ограничите задачите си (закон на Паркинсън).

Най-важната стъпка към драстично повишаване на ефективността, е прекратяването на пилеенето на времето. Тим поставя няколко неудобни въпроса:

· Ако получите инфаркт и трябва да работите само по два часа на ден, какво ще направите?

· Ако ви е опрян пистолет в слепоочието и трябва да спрете да правите 4/5 от нещата, които правите през работното си време, от какво бихте се отказали?

Тези въпроси звучат страшничко, но когато си ги зададем, ясно разбираме, че всичко е въпрос на приоритети. Работата ли е по-важна или нашите мечти?

Книгата е невъзможно да бъде преразказана в една кратка статия, а е богата на много идеи, практически съвети и връзки към полезни сайтове. Горещо ви я препоръчвам!

Голяма част от информационните ресурси, споделени в книгата, можете да намерите на нейния официален сайт –https:////www.fourhourworkweek.com/. Авторът е и популярен блогър, който продължава да развива идеите си в своя блог (https:////www.fourhourworkweek.com/blog/), откъдето също можете да почерпите много идеи и вдъхновение.

Може би не всеки може да постигне 4-часова работна седмица, но със сигурност има много начини да постигнем онова, за което мечтаем днес, стига да бъдем мотивирани и целеустремени. А тази книга ни помага точно за това.