Жанр: Икономика

Издателство:

Автор: Имън Бътлър

Корица: Мека

Година на изданието: 2010

Страници: 112

Рейтинг :

Време за четене: 1 минута

Адам Смит е несъмнено често споменавано име в кризисните времена около ни. Нему принадлежи прословутата идея за “невидимата ръка” на пазарните сили, но ще останете силно изненадани, когато научите, че в трудовете му тя се споменава едва двукратно и то в различен контекст. Забавно е как подобни книги развенчават митове, в чиято истинност не сме се и съмнявали.

Имън Бътлър се е постарал да представи един смилаем Адам Смит, достъпен и съвременен, без да се налага да се заравяме в дълбоките му трудове, които в духа на времето си съдържат далеч повече от икономика. Книжката се спира накратко върху живота на самия Смит, а също така и върху двата му основни труда – прочутия „Богатството на нациите” и не толкова популярната „Теория на моралните чувства”. От записки на студентите му са извадени и други мисли на Смит, които не са намерили място в книгите му.

Адам Смит ще ви допадне, в никой случай не е някакъв фанатик на свободния пазар, какъвто се опитват да го изкарат. Голям ум, чийто идеи все още имат почва, въпреки двата века, отминали от неговото време.