Страници: 300

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

    Ако сте представители на древна извънземна раса и искате да завладеете Земята, как ще постъпите? Близко до ума, та дори и чуждоземен, ще превземете най-мощната държава и после ще се разправите лесно с останалите. Но ако си мислите, че тази най-мощна държава е България, то тогава имате сериозен проблем…

   Адриан Лазаровски разказва една трагикомична история за патилата на група извънземни нашественици, които извън пространството и времето кроят коварни планове за завладяване на Великобългария, която по техни сметки към края на нашето второ хилядолетие трябва да е лидер на света. Това, както знаем, не е така и от тази крайно грешна предпоставка започва смехът. Още повече, че маши в ръцете на извънземните са нашенски мутри като Ристьо Респивакса и Рачо Рапана, които упорито се трудят за личното си благополучие в ущърб на чуждото.

   Три гениални плана са пуснати в ход, и трите се провалят безславно. А сред страниците шестват култовите персонажи на Жорко Филиев, Кецо Кацата, Цецо Цацата, Големият и Малкият Маргарин, Литю Лайнера, Лалю Ламарината, Пацо Парцуцата и още ред знайни и незнайни поборници на българския преход. Сред тях се лута известния гларусист Христофор Филипов Любовчийски (чиито инициални Х.Ф.Л нямат почти нищо общо с Лъвкрафт), пенсионерът със суицидни наклонности Червенгур Червенюгов и други маргинали-жертви на комичния авторов садизъм.

    Не, не, този книга трябва да я прочетете! Инак къде ще намерите извънземни, които блокират телевизионните канали по време на шоутата “Миг Мразър”, “Пий с мен”, и “Това го знае всеки идиот” и излъчват патриотарска програма, гарнирана с фес, а за по-голям ефект създават и охранителна фирма с емблема нещо близо до октопод? Е няма къде, разбира се!

   По-сериозно, Адриан ме предупреди, че като луд фен на Лъвкрафт е направил много препратки към него и ако аз го харесвам, ще се изкефя, а ако не съм го чел (което е факт), ще поправя тази грешка. Оказа се прав, съвсем скоро ще наваксам.

  Умни приказки за книгата има писани и при колегата Бранимир, трябва да ги видите, а в страницата на “Човешката библиотека” има готини откъси.

P.S. Ето и култовия хит на Литю Лайнера „Аре, борци!“