Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Лий Чайлд

Оригинално заглавие: The Affair, 2011.

Преводач: Веселин Лаптев

Корица: Николай Пекарев, мека.

Година на изданието: 2020

Страници: 416

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

 Ozone.bg  „Аферата“ безспорно е много ключов роман за образа на вездесъщия герой Джак Ричър – тук Лий Чайлд разказва историята защо той напуска армията и се отдава на кръстоносното си скитосване, носейки неочаквана справедливост за слабите и онеправданите. Историята включва, разбира се, огнена мадама, не по случайност полицейски шеф, корумпирани политици и техните арогантни чавета, жестоко убити млади момичета, за някои от които никой не е потърсил сметка, и много, много лъжи по етажите на Пентагона.

 10428708   С чак шестнайсетия роман за Ричър Чайлд се връща във времето преди 11 септември – и всяка дума в романа му към онези по-различни, спокойни времена е сравнение със сетнешните. Майор Джак Ричър получава спомагателна роля – трябва да иде в едно малко градче в Мисисипи, граничещо с голяма военна база, от която се изпращат тайни мисии до размирните Балкани, където е убито красово бяло момиче по особено жесток начин. На място той разбира, че това далеч не е първото такова убийство – две други момичета, не по-малко красиви, но тъмнокожи, също са били убити, но тяхната участ не е привлякла толкова внимание. Истинският ръководител на разследването е изпратен във военната база, която своевременно затваря и никой не може ни да влиза, ни да излиза.

10627168   А за Ричър остава да опознае внезапно притихналото без войниците градче, както и местния шериф – зашеметяващата (да, знам, всички жени са красиви в тия романи, какво да се прави) Елизабет Деверо, която бързо го разконспирира заради своето собствено неясно минало в армията. Двамата започват да дирят истината, която включва нелегални паравоенни, стрелящи на месо, и отчаяно желание на високопоставени военни да защитят армията от всякакво, дори вътрешно, разследване.

   „Аферата“ е наглед от мудните романи на Чайлд, в които почти нищо вън от бавно развиващо се разследване и неизбежните горещи страсти между Ричър и конкретната мадама, не се случва. Но авторът знае какво прави – и с един точен изстрел показва, че героят му няма да играе по правилата, дори да носи униформа. И в края е вече като стремително летяща влакова композиция – ще отнесе всичко по пътя си.