Жанр: Разкази, Сборник, Хумор

Издателство:

Автор: Ярослав Хашек

Преводач: Ирина Кючукова, Светомир Иванчев, Стефан Бошнаков

Корица: Людмил Веселинов, мека

Година на изданието: 2011

Страници: 368

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

   Отначало нямах нищо лошо наум и щом директорът на училището ми съобщи, че се подготвя излет до бъдещия яз в долината на Лабежкия поток, също изявих желание да взема участие в него. Излетът бе насрочен за събота, но в сряда директорът си изкълчи крака и докато му го наместваше, местният бръснар успя да му счупи глезена, така че в петък в болницата бяха принудени да му отрежат крака до коляното и на директора му беше абсолютно невъзможно да вземе участие в съботния излет.

Ozone.bg
Ozone.bg

   Сборникът „Алкохолна идилия“ събира прах у нас от неопределено време, нямам никаква представа отде се е появил в купчините, но отдавна ми се иска да намеря време да прочета нещо друго освен препрочитаните незнамсиколкопъти „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Този сборник е наистина мащабен, с немалко страници и дребен шрифт, той събира над шейсет кратки творби на Хашек, разпределени под темите „Общество и нрави“, „За децата и възрастните“, „Как живеят другите“, „Историйки оттук-оттам“, „За животните“ и „Поучителни случки“. Разбира се, няма как човек неволно да не търси Швейк по тези страници, и навярно може да го зърне тук-там – но едва ли ще очаква да срещне нашенския Бай Ганьо, но това се случва точно там, към средата на книгата, под образа на туриста Араташ, който така и не успява да види нищо от венецианското очарование, унесен в блянове за прелестите на своята родина. Впечатление правят и спомените от едно пътуване на Хашек – „От Никопол до Русчук“, което се описват с много хумор приключенията му по нашите земи.

  Няма да преразказвам отделни разкази, сюжетите са разнообразни и забавни, „Алкохолна идилия“ е една от онези книги, които са добра компания в студените зимни вечери, като силно препоръчвам да не се чете наведнъж, а на малки глътки, инак натежава. Даже реших да не преписвам като откачен всякаквите забавни откъси, които си бях отбелязал, извадени от страниците, губят от чара си.