Корица: Мека

Година на изданието: 2009

Страници: 528

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Няма нищо по-хубаво от един добър алманах научна фантастика. Та какво по-забавно от ровенето из разнообразни разкази, откъси от романи, статии и какво ли още не? Най-страхотното е, че можеш да разтегнеш четенето докъдето си поискаш, да прескачаш през десетки страници, да се връщаш назад, въобще всеки такъв сборен труд представлява един лабиринт с безчет пътища за изброждането му и далеч не мисля, че традиционното изчитане от кора до кора е най-правилният.

След миналогодишния алманах съставителите от фондация “Човешка библиотека” и всички други автори отново са положили огромен труд, за да сберат зад 528 страници изобилие от фантастика и информация. Какво има в алманаха?

Разкази – есенцията: преводната част включва произведения на Сергей Лукяненко, Нийл Геймън, Вячеслав Рибаков, Теодор Стърджън, като особено първия разказ е страхотен! От българските автори правят впечатление няколкото разказа на Григор Гачев, разнообразни като да не са от един автор, както и тези на Александър Лютов, Валентин Дилов и Ценка Бакърджиева.

Не са подминати и анотациите на интересни произведения като “Слънце недосегаемо” на Николай Теллалов, както и любопитното опровержение, че автор с името Янчо Чолаков и произведение “Запали свещ за дявола” не съществуват. Интересни думи са написани и за аниметата, филмът “Изворът на живота” (който ме приспа, да си призная честно), за фантастичните сериали и прокълнатите филми на Холивуд.

Към горните имена трябва да се добавят и тези на Александър Карапанчев, Любомир Николов, Мирослав Моравски и Калин Ненов и кой ли още не.

Обезателно трябва да се прегледа списъка с издадени български фантастични произведения, най-заслужаващите си чужди, секцията “ФаКтастика” и още компютърната игра “Beyond Good and Evil“, художествената и музикалната фантастика. Не подминавайте секцията “Футурум”, където са поместени сериозни писания за бъдещето през погледа на фантастите, които не винаги фантазират.

А десертът традиционно си е най-вкусен – секцията “Присмехулник за убиване” ще ви разсмее до сълзи, особено “Забавната класификация на фентъзито”.

Хммм, като гледам горните редове, май съм писал за почти всичко в алманаха, ще прощават малкото неспоменати. Ами какво да направя, наистина много труд е хвърлен в тези страници, за да се получи тази великолепна сплав от какво ли не, обединени под знака на Фантастиката. И няма как да не се възхити човек на страхотните писания между двете корици.

Книгата струва едва 17 лв и я има по повечето книжарници, поне аз съм я виждал неведнъж. Повярвайте, сумата си заслужава, защото получавате не едно произведение, а цял куп светове, сбрани зад лъскавата корица. А работата, която върши фондация “Човешката библиотека”, която издава една след друга изумителни книги, не може да бъде похвалена с думи, а само уважавана и подкрепяна от душа.