Жанр: Детски, Фентъзи

Издателство:

Автор: Оуън Колфър

Оригинално заглавие: The Arctic Incident, (Artemis Fowl #2), 2002.

Преводач: Магдалена Куцарова

Година на изданието: ноември 2018 г.

Страници: 8 ч. 19 мин.

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

   Продължавам със слушането на поредицата за Артемис Фоул, момчето-гений с ясни прагматични цели и явно желание да забогатее. След първата част, „Тайната на Артемис Фоул“, и виртуозния номер, който той извъртя на феите в края, следващото приключение е и по-мразовито, и по-разгорещено – „Арктическият инцидент“.

  358674._SX318_  Както можеше да се очаква, безследно изчезналият баща на Артмис се оказа наистина жив, но в плен на руската мафия. Артемис и неговия верен телохранител Бътлър се заемат да градят сложни планове как да го освободят, защото са пределено наясно с порядките на мафиотите – дори да им занесат искания откуп, те просто ще го вземат и ще убият всички свидетели. Момчето знае, че му е нужна помощта на феината технология, но това далеч не е лесно.

   Успоредно с това при феите внезапно става много напечено. Отколе гоблините се занимават с престъпна дейност, която обаче рядко застрашава сериозно сигурността, защото всички знаят колко глупави са те. Само дето някой започва да ги снабдява с човешки батерии, които им позволяват да възстановят считани за отдавна унищожени оръжия. И когато полицията на нисшите елементи се оказва разоръжена след вътрешно предателство, бунтът на гоблините става наистина опасен. Капитан Бодлива Зеленика е убедена, че зад това стои именно Артемис и го конфронтира – само за да открие, че по изключение той е невинен.

11296703    За всеобща почуда те се оказват нужни един на друг. И приключенията започват.

    „Артемис Фоул: Арктическият инцидент“ е още по-забавна от първата част, най-малкото защото е много по-усложнена сюжетно, а доскорошните врагове трябва да работят заедно – при това крайно неохотно. Оуън Колфър развива умело образа на своя герой и неговия верен телохранител, но за сметка на това образите на митологичните същества си остават стройни константи, което е малко досадно. Вече съм на половината от третата част, „Кодът на вечността“, и ще пиша скоро за нея.

   На този линк може да се регистрирате за един месец безплатно слушане на всичко в Storytel.