Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Нелсън Демил

Оригинално заглавие: Plum Island, 1997.

Преводач: Крум Бъчваров, мека.

Корица: Мека.

Година на изданието: 1998

Страници: 480

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

  Както и при недвижимите имоти, най-важното при огнестрелните рани е мястото, мястото и пак мястото. Очевидно в случая дупките бяха на подходящо място, защото не гниех, а се възстановявах.

 33810 Завръщам се бързо при Нелсън Демил, след като „Златният бряг“ наистина се оказа перфектната кукичка, на която да се закача. „Аз, детективът“ ми бе препоръчана като началото на серията му романи с главен герой Джон Кори, който наскоро е бил прострелян и сега се възстановява бавно в крайморска къща на северния бряг на Лонг Айлънд. Блаженото му спокойствие е нарушено от брутално убийство на негови съседи, млади и очарователни учени, които работят на близък остров, публично занимаващ се с ветеринарни изследвания. Обществена тайна е обаче, че там се изследват вируси и заболявания, които могат да пометат човечеството.

  10340712 Кори е убеден да се включи в разследването на убийството на учените, защото се е сближил с тях в последните месеци, а местната полиция няма много опит с такъв тип разследвания. Разбира се, налице е красива полицайка, която веднага улавя окото му, но в комбинация с нея са неприятни представители на службите, които му вгорчават живота – и той техния още повече. Нелсън Демил показва най-доброто от хапливия си хумор чрез образа на Кори и саркастичните му забележки изпълват диалозите от началото до бурния край на книгата.

  17906018 Разследването тече бавно и внимателно, а Демил ни запознава с целия край и живеещите там. Буквално броени дни разследване са разпростряни на близо 500 страници, които се четат с удоволствие, този писател просто знае как да пише, с класа над повечето автори на трилъри, при които всичко е подчинено на действието, екшъна, джаста-праста сеирища (не че и тях не харесвам, имат си очарованието понякога, но Демил е друга бира). Кори е герой, който има трезво и цинично отношение към живота, а ненаситната му страст към удоволствията го отвежда и към страстна връзка с местна жителка, която се оказва ключ към разкриването на мотивите за престъплението и самия извършител. Защо и как – думичка няма да измъкнете от мен, но приключението си заслужава. Краят е динамичен и разрушителен, пълен с напрежение, свистящи куршуми, бурни вълни и ясно желание законът да не важи и всеки да получи това, което е заслужил.

  „Аз, детективът“ е удоволствие от край до край и ще продължа и с Джон Кори, и с Нелсън Демил.