Време за четене: 3 минути

Проектът “Българ” ме грабна още от този страхотен трейлър, а после с нетърпение чаках и всеки епизод. Сериите може и да не са щедьоври до последната реплика и детайл, но са истински свеж полъх в българската хумористична анимация (която след “Тримата глупаци” май е в кома или аз пропускам нещо?).

Какво можеше да се очаква, сериалът привлече голям интерес и… твърде малко пари. Създателите му направиха чудеса – страхотен сайт, куест с регистрация със смс (участвах с удоволствие), фен магазин с куп яки артикули, както и онлайн вестника “Сричка”, списван с любителски статии за героите от света на Българ.

Поредната брънка от проекта пък е списанието “Българ”, което цели както да даде материален израз на творчеството на Неделчо Богданов и останалите от екипа, така и да финансира създаването на още епизоди от втори сезон. Като голям фен на сериала и героите, веднага се свързах със създателя и се уговорихме да разпространявам списанието и през моята книжарница , като буквално преди час десет бройки ми бяха донесени лично от Неделчо в офиса. Веднага изчетох списанието и съм впечатлен както от историйките, така и от великолепното оформление – така се прави! А вече и продадох две бройки на колегите в офиса 🙂

Какво има в броя – Българ (ала Данте) попада в ада, на чиято порта пише “Надежда всяка тука оставете (изключете мобилните си телефони)”. Странстванията на Идиотикус Булгарикус започват с измама на Харон и укротяване на опърничавия пес Цербер… Следващата история е за поредния пъклен план на Пешо да измами невинния Аспарух, който логично се проваля и последният се озовава до Берлускони на мача “Милан-Интер”. Приключението на Мандибула ще го изправи в тежка битка с маймуни, а за десерт – моят любимец – Билко, ще интервюира в своето шоу Дебелия престъпник. Билко изцепва и нещо, с което съм адски съгласен:

“Е как тъй нищо не казваш… Що за пиар е тва… Що просто не направите като всички нормални продуценти: яко билбордове, до обиколиш сутрешните блокове, постоянно да тръбите до втръсване, че ще е много як куеста, Ваня Щерева или Любен Дилов да се вдъхновят и да напишат книга…”

Мда, баш тъй си е по нашите ширини, то си е видно, халтурници бол.

Първият брой на списание “Българ” е супер, дано следващите са още по-добри и то заслужи мястото си под булгаристанското слънце!