Жанр: Фантастика

Издателство:

Автор: Дерек Ланди

Оригинално заглавие: Bedlam, 2019.

Преводач: Цветана Генчева

Корица: Георги Мерамджиев, мека.

Година на изданието: юни 2020 г.

Страници: 646

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

 Ozone.bg  Трудно е да се повярва, че не просто вече има дванайсет книги в поредицата за Скълдъгъри Плезънт, но и че продължаваме да ги четем на български – печално известно е колко малко поредици се довършват, хеле пък толкова многокнижни. „Бедлам“ е поредната поразтеглена история след официалния край на поредицата със „Смъртта на светлината“, която затвори основната арка.

  42550979._SY475_  Иначе Валкирия се е съсредоточила да търси как да върне душата на сестра си, която малко ѝ отне покрай всички драми в предната част. Същевременно открива нови и нови сили в себе си, които помагат в определени моменти, но от друга страна Ланди ѝ позволява да не е и всесилна, има мигове, когато отнася солиден пердах – а в тази част в една откачена лудница успяха да ѝ бръкнат и здраво в мозъка. За моя приятна изненада Даркесата не си е отишла съвсем и по две различни линии пак се промъква в действието, а и Безликите, с които беше свършено още в третата книга уж, се мяркат – а един магьоснически д-р Менгеле се опитва да ги открие в обикновени хора с необикновени гени. Шоуто с Абисиния и нейния странен син наближава своя бомбастичен край, още една тайна на Скълдъгъри излиза наяве и само мечтая Ланди да напише предисторията му в онези смутни времена на магьоснически войни.

 42803864._SY475_ „Бедлам“ е приятно забавление, но след края на основната линия нещата просто не са същите, най-малкото книгите имат адски много пълнеж от еднотипни смешки и диалози, а вмъкването на нови и нови опасности се случва механично – всяко решение на един проблем автоматично отключва друг. И „Възкръсване“, и „Полунощ“, които я предхождат, въведоха проблеми, някои от които намериха решение в последната, но и се появиха следващите – а неизбежното идване на Меволент от алтернативната вселена се отложи с поне още една книга. Това нашествие от друга реалност ми се струва наистина интересната част, но подозирам, че Даркесата ще се върне, за да бъде пратена точно в тая алтернативна реалност на злото и да я унищожи. Дано не съм прав.

  И само като щрих – не е сериозно единайсет книги Валкирия да е Каин, а в част от тази внезапно да се превърне в Кейн, имаше и един Меволънт, сигурно и други разминавания съм игнорирал благополучно.