Създаването на книжни награди не е лека задача, както се убедихме с Алекс в последните седмици, но си заслужава. Поне аз не знам у нас да има награди, в които публиката има някакво участие, в които читателите имат някакво значение. Затова и създадохме Читателските награди “Книга за теб” (http://www.nagradi-knigazateb.info/) – от читатели за читатели, защото всъщност няма никакво значение колко критици са се превъзнасяли или са громили някоя книги – неимоверно по-важно е колко хора ще посегнат към нея и ще я направят своя.

   За регламента. На сайта може да видите 9-те категории, в които ще се гласува – за най-добра българска художествена книганай-добра българска нехудожественанай-добра чужда художественанай-добра чужда нехудожественанай-добра детска книга, за най-добър преводнай-добра корицанай-добра промоционална кампания и за десерт – за любимо издателство. Във всяка от тези категории ще бъдат връчени по 2 награди – една на читателите, които ще гласуват в сайта и “Фейсбук” и една на специалното блогърско жури. Ще бъде връчена още една специална награда – за най-добро книжно ревю – която ще бъде изцяло ваша привилегия за номиниране и гласуване.

   За участие в журито бяха изпратени покани до всички активни книжни блогъри в България, плюс още няколко покани за знакови хора, които са свързани както с книгите, така и с други важни области. Вече получихме положителен отговор от почти всички поканени и в момента обработваме техните номинации. Скоро ще почнем да ви издаваме и имената на хората в журито и в кои категории ще бъдат разпределени те, но търпение :) Във всяка категория журито ще бъде ясно представено с име, снимка, сайт, с което се надяваме да покажем, че у нас има достатъчно надъхани хора, които пишат със страст за любимите си книги. И че тези хора заслужават да бъдат четени!

jury

  Регламентът, регламентът! За участие в Читателски награди “Книга за теб” 2012 г. се допускат само книги, издадени у нас от април 2011 г. до днес буквално. До участие ще бъдат допускани нови издания на дадена книга, но не и допечатки. В категорията за най-добра корица могат да участват само изцяло оригинални корици, дело на наши художници/дизайнери. Ако възникнат още някакви казуси, ще бъдат решавани бързо и прозрачно.

   Гласуването ще протече на няколко етапа, които ще приключат към 20 май, за да имаме време да обработим резултатите и да подготвим наградите, които ще бъдат връчени на специална церемония между 1 и 3 юни, като се надяваме да се случи на пролетния пазар на книгата в НДК.

voting

   Обяснявам :)

   След седмица във всяка категория ще бъдат обявени 12 номинирани заглавия, селектирани от блогърското жури. Всеки читател ще има правото да добавя своя любима книга, като ще сме благодарни, ако внимавате за датата й на издаване, за да не се налага да дисквалифицираме някоя книга, получила гласове, заради това, че не попада в определената времева граница. Гласуването ще продължи до 1-ви май, когато шестте заглавия, получили най-много гласове в своите категории, ще започнат борбата отначало, вече без възможност да бъдат добавени нови заглавия. Един от тези 6 ще бъде победител във всяка от 9-те категории.

   Блогърското жури ще участва в отделно гласуване на първоначално номинираните 12 заглавия. Разбира се, те имат пълната свобода да агитират за своите любими книги, далеч сме от мисълта да изискваме безпристрастност, когато говорим за страст като четенето. Всеки от журито ще обяви три свои фаворита в категориите, в които има право на глас и ще обоснове своя избор с текст или видео – държим да е напълно ясно защо една книга е предпочетена пред друга. За всяка позиция ще се присъждат точки, които – сумирани – ще излъчат и победителя във всяка категория.

   Е, това е засега. Продължаваме здрава работа по разпределянето на блогърите в отделните категории и обработването на техните номинации, а вие си помислете коя своя любима книга искате да видите окичена с награда :)

Сподели:

Facebook Twitter Email