Сега виждам, че това е трета поред книга на Джефри Дивър, за която не съм възторжен – “Избягай, ако можеш” бе предхождана “С ръка на сърцето” и “Композитора”, но навярно е просто съвпадение, чета малко напосоки неговите книги, по-раншните осем до една ми харесаха много. Тази конкретно поставя началото на нова поредица с главен герой Колтър Шоу, от която има излезли досега три книги, но не съм твърде убеден, че бих следвал точно този герой, сакатият гений Линкълн Райм ми е далеч по-интригуващ.

41960011  Шоу е професионален следотърсач – издирва изчезнали хора, а никое престъпление не остава загадка за него, след като се е заел да го разкрие. В този роман постепенно се разкрива и обучението, което е получил от баща си, както и тайни от миналото му, които го мотивират и движат напред. Но на първо място трябва да открие изчезнало момиче, за което полицията все още не се е задействала. Търсенето му се увенчава с бърз и ефектен успех, но това се оказва само малка стъпка в започналата опасна игра – друга жертва е вече отвлечена, а Колтър се оказва въвлечен в света на видеоигрите, от една от които сякаш са извадени извратените постановки на престъпника. Залозите започват да се вдигат, а следотърсачът и властите се опитват да открият какво всъщност се случва – обратът в края бе добър, неочакван, макар и не твърде впечатляващ като съдържание.

 42445978._SY475_  Колтър Шоу е интересен герой, особено с умението си да пресмята вероятности и да се води по почти невидими следи, но както казах, Райм и неговото умение да чете по микрочастици определено ми се нрави повече. “Избягай, ако можеш” има много по-приключенски дух от другите книги на Дивър, така че може би ще допадне на различен тип читатели, заради което е и започната, предполагам.

Сподели:

Facebook Twitter Email