Ozone.bg

Ozone.bg

 Когато Дамян Дамянов цъфна до бюрото ми и заяви, че няма намерение просто да странира “Изкуството има значение”, да сглоби текста на Нийл Геймън и илюстрациите на Крис Ридел, а да изпише ръчно всяка една дума, едва ли погледът ми е издавал особено вдъхновение. При темпото, с което работя, обикновено сроковете са за вчера, а едно ръкоделие като това би отнело време. Но изкуството има значение, дявол да го вземе, така че го оставих да прави каквото си иска. За щастие.

  40662488._SY475_ Защото сега книгата изглежда уникално – и това не е празната думичка, която се лепи на какво ли не, което често е абсолютно същото като хиляда други неща. И по този начин Дамян допринесе за тези луди, свободни и бунтовни идеи на Геймън (предадени чудесно от Комата, разбира се), допълнени и с не по-малко разчупените и забавни илюстрации на Ридел, да засияят по-добре на български. В четири наглед кратки, но всъщност всеобхватни текста – “Кредо”, “Защо бъдещето ни зависи от библиотеките, четенето и мечтанията”, “Сглобяване на стол” и “Правете добро изкуство”, той излага една радикална философия в подкрепа на четенето, книгите и в крайна сметка правенето на добро изкуство. Първият текст е посветен на антицензурата, на борбата за свобода на идеите и да не се позволи да бъдат смазани от религиозен или политически диктат. Вторият е възхвала на книгите, библиотеките, библиотекарите и благотворното им влияние върху младите умове. Третият е посветен на сглобяването на стол като стъпки в посока на изкуството – и към небето във всеки смисъл. А четвъртият е силно насърчение към всекиго да преодолява всички пречки и да прави това, което си ще, като са вплетени много биографични елементи, Геймън споделя през какво е минал, за да стигне до своето добро изкуство (“Американски богове”, “Океанът в края на пътя”, “За щастие, млякото”, “Коралайн”, “Никога, никъде, никой”). В този последен текст е същинската сърцевина на книгата – ритник в задника на мързела и липсата на мотивация.

   “Изкуството има значение” е едно кратко удоволствийце, което съм щастлив, че изглежда точно както е – и следващия път обещавам да гледам Дамян вдъхновено, като ми подхвърли следващата си добра идея. Той поне е доказал, че прави добро изкуство, Геймън би го одобрил със сигурност. Ще оставя тук три от страничките в книгата, за да добиете представа.

Screenshot 2020-11-30 203254

Screenshot 2020-11-30 203323

Screenshot 2020-11-30 203516

Сподели:

Facebook Twitter Email