Понякога си мисля, че Книголандия е станала твърде мило място. Малко или много подбирам книгите, които чета и затова рядко ми се налага да критикувам и оплювам.

   Сега обаче Хелуин идва и тъмни сили витаят над клавиатурата ми. Иска ми се да направя нещо лошо. И ще се поддам на желанието си. Искам да погромя “книга”. Защото това не може да бъде книга в истинския смисъл на думата. Това е паразит. И изпражнение на друго изпражнение. Гнусно.

   Нека е ясно – не съм чел това нещо, нямам и ни най-малко намерение да го правя. Не съм чел и “Здрач”, крайно невероятно е това да се промени. Но не мисля, че тези неща ще ми попречат да ви представя тази гротеска.

   Авторът Джордж Беъм (George Beahm) е професионален паразит и лесно ще се убедите в това, като напишете името му в “Амазон”. Има “книги” върху серията за Хари Потър, книгите на Кинг, “Индиана Джоунс”, “Карибски пирати” и прочие. Явно всичко продаваемо за него е примамка. За “Здрач” е написал две “книги” – едната е въпросната, а другата е “Twilight Tours: An Illustrated Guide to the Real Forks”. Златна мина си е, няма как.

   Та какво има в “Обсебени: Стефани Майър и феноменът “Здрач””. Първо част, посветена на авторката. Сред “важните” неща, които може да научите, са важни цитати от нея, кои книги препоръчва, както и “азбучен показалец на важните за Стефани Майър хора, места и предмети”. Сред тях е, че НЯМА страница във Фейсбук. И?

   Следват серия “оригинални есета” върху Майер и героите й. Част не са писани от Беъм, улеснил е работата си. Сред есетата има цитирани страници, реплики и са анализирани изтънко затрогващите отношения между двамата влюбени. Цитирам само това: “Едуард не само поставя собствените си нужди и желания след тези на Бела, но прави това с решителност, благородство, стил и кавалерски дух. Роден през 1901 г., той е старомоден джентълмен, който отваря вратите на дамите, отстъпва якето си, когато на Бела й е студено и твърдо се придържа към определени сексуални граници. Колко често – в литературата или живота – срещаме мъже, които предпочитат да чакат до брака, за да правят секс?” Ама сериозно ли питате?!

   Следва изчерпателна информация за всяка една от книгите поотделно като колко страници е, тираж, корица, предистория, на кой е посветена, медийни рецензии и прочие. Нищо, което не може да се намери с няколко щраквания в нета.

    А после идва любимата ми част – посветена на феновете. Просто зловещо, книголандци, зловещо:

  33 признака, че си обсебен от “Здрач”. Цитирам: “Брокатът за тяло е най-добрият ти приятел, защото обичаш да блестиш като вампир”.

   150 причини да обичаме Едуард готиния Калън. Цитирам: “Не е егоист дори когато си мисли, че е егоист”, “Би ти купил всичко, което поискаш”, “Той може и да не е човек, но е мъж”, “Не го е хапал радиоактивен паяк”, “Той хапе” и още, и още такива…

   В книгата има дори съвети за начинаещи автори, неясно с какво свързани със “Здрач”. Преписани са от книги като “За писането” на Кинг.

      Чудя се да се смея ли, да плача ли на всичките тези простотии, концентрирани в едно книжно тяло.

Сподели:

Facebook Twitter Email