Оригинално заглавие: Edge of Dark Water, 2012.

Преводач: Лидия Цекова

Корица: Деница Трифонова, мека.

Страници: 280

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

    След изумителната „Момчешки живот“ на Робърт МакКамън не очаквах нов подобен камък да цамбурне във водата, но ето че се появи „Бряг край мътни води“ на Джо Лансдейл. И нова мрачна история за хлапета в американския юг се завърта като кинолента, за да напомни за неустоимото очарование на „Хъкълбери Фин“ и „Да убиеш присмехулник“. Прочетох доста за паралелите, които се правят между тези книги, но това е и много измамно – тази си има собствен макабрен глас, който често смразява, преди да донесе топлината на стиловото умение на Лансдейл да пише истории, които се запомнят.

 edge-of-dark-water-jhc-by-joe-r.-lansdale-1279-p  „Бряг край мътни води“ притежава свежия чар на книга за младежи и дълбочината на виеща из подземията на човешката душа класика. Героите са антагонистични, всеки заключен в свой собствен свят и опитващ се да разбере как да се откачи от предопределената мизерна съдба. Те са приключенци, смели до безразсъдство, но сблъсъкът с абсолютния ужас, със смъртта в човешка форма ги отрезвява. Бягайки, те откриват, че приказките са си приказки, но реалността е жестока и няма да се церемони с тях. В тия времена животът не струва много, тъмнокожите са още втора класа хора, а голямата сума пари е примамка, пред която всички задръжки падат.

14781155   От мътните води на река Сабайн е извадено тялото на младата и красива Мей Лин, която е бунила духовете в глухата провинция, докато е мечтала да покори Холивуд. Три деца – нейната приятелка Сю Елън, твърде добрият Тери и тъмнокожата Джинкс – замислят дързък план да изкопаят погребаното набързо тяло на Мей Лин, да го изгорят и да поемат на пътешествие, за да отнесат пепелта в Калифорния. Така те се надяват, че ще успеят да изпълнят частица от мечтата й – а също и да избягат от угнетяващия живот в американския юг, който не им предлага нищо добро. На помощ им идва и огромна сума пари, която братът на убитото момиче е откраднал и скрил, преди сам да загине. Децата, подложени от малки на „прелестите“ на южняшкото възпитание, бягат – и точно там започва ужасът, защото по петите им са не само двама алчни типове, единият от които корумпирано ченге, а и легендарен ням сериен убиец – Скунк – чудовище, което реже китките на жертвите си, а в косата му се полюшва мъртва птица.

  11641612 Джо Лансдейл не спестява нищичко на читателя, а „Бряг край мътни води“ се лута между прекрасна метафора за порастването и шеметна приключенска история с хорър елементи. Смъртта е чест гост по тия страници, но реалността на американския юг е описана талантливо и вълнуващо. Признавам, на места ми настръхнаха косите, тотално неочаквани сюжетни решения е взел Лансдейл, но точно това прави книгата толкова интригуваща – няма правила, няма предопределени пътища, по които да се движи действието.

   Честно казано, мислех, че книгата е още една стара класика, която Благой Иванов е изнамерил за „Магика“ (точно като „Момчешки живот“), но се оказа, че греша, от 2012 г. е книгата, с предговор на великия Дан Симънс. Така че еднозначно мога да кажа, че това е един от шедьоврите на съвременната жанрова литература, умело предаден чрез класически стил на написване, с всички нужни качества да се запомни и да добие статус на незабравима книга.

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.