Преводач: на английски: Дейвид Мосъп

Корица: Биляна Савова, твърда.

Година на изданието: декември 2014 г.

Страници: 424

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

   Много мога да ви говоря за този проект – най-сложният, с който съм се заемал досега, най-мащабният, най-красивият също. Луксозната двуезична (български и английски) книга-албум „България. Природа, човек, цивилизации“ беше предизвикателство, за което не бях подготвен, беше еквивалентът на гмурване в дълбокото –  или се учиш да плуваш, или се давиш. Няма да ви лъжа, последното не бе далеч, но благодарение на обединените усилия на двамата автори Николай Генов и Румяна Николова, на дизайнерката Биляна Савова, на колежката Рия Найденова, на главния ни редактор Захари Карабашлиев – оцелях; благодаря и на предишните редактори, които са наченали и положили основите на този мащабен проект.  В тия моменти на върховно напрежение се кове металът, трупа се опит, преодоляват се немислими препятствия – за себе си знам колко научих, но и пределно ясно съзнавам, че без търпението и отдадеността на всички тези хора, плюс другите колеги в офиса, просто нямаше да се получи. Толкова е важно човек да може да се облегне на точните хора и да продължи напред и нагоре.

  Izkovanata_mitologiya „България. Природа, човек, цивилизации“ е надграждане на миналогодишния проект на двамата автори – „1000 страници България“, който и до ден-днешен е изключително успешен. Разгърнат в голям формат, с над 880 цветни илюстрации, онагледяващи близо 200-те теми, обхващащи историята на днешните български земи от най-дълбока древност, природните чудеса, хората, населяващи тоя кръстопът на цивилизациите, традициите и празниците. Кратките текстове стегнато представят най-важните факти, но и нерядко авторите опоетизират историята и културата – вечните пътешественици Николай и Румяна са обиколили целия свят, живели са години наред в Индия, издавали са книги за докосването си до какви ли не далечни територии, и обогатени с това знание за света, могат да опишат същински красотата на тази земя като една човешка длан.

Zorata_na_evropeiskata_civilizaciya  Знайно е, че съм далеч от патриотарските настроения и издигане на „България над всичко“, но този албум вълнува. Научих много нови неща, особено за уникални и несрещани другаде праисторически находки – тепърва ще търся още информация за тях. Открих различни погледи към неща, които считах за банални, които ми убягваха досега. Тази книга ми помогна да оценя истински и бижуто „50 места които да посетите в България през 2015 г.“, която описва по-непознати дестинации – едната книга гради едрите щрихи, втората описва дребните удоволствия; и се получава мощна синергия.

  Rimskata_Kastra_Martis Разбира се, „България. Природа, човек, цивилизации“ не е енциклопедия за научаване на много нови неща. По-скоро тя е кратко (да, въпреки големината си, ред интересни теми се е наложило да отпаднат) представяне на (почти) всички важни факти, които е нужно да се знаят за нашата малка държава, особено за чужденците книгата е чудесно въведение за историята и порядките по тия земи. Нека не се лъжем – това е красивата фасада, която искаме да покажем пред света, с която искаме да се гордеем. Всички сме запознати с нерядко грозната действителност отзад, но е и факт, че твърде често наблягаме само на нея, без да си даваме сметка, че редом с абсурдите на родната реалност има и толкова красота, която пропускаме, увлечени в професионалния си хейтъризъм (да, и аз изпадам често в такива кривини, признавам).

   Няма да ви преразказвам какви неща има по тия страници – книгата си заслужава разглеждането на живо, само така ще оцените същински мащаба ѝ. За мен бе чест да работя по нея. Приносът ми малък на фона на този на всички останали, но сега, когато книгата вече е по книжарниците, мога да оценя колко полезно беше това изпитание.

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.