Жанр: История

Издателство:

Автор: Делян Момчилов

Корица: и илюстрации: Стен Дамянов, оформление: Николай Манчев

Година на изданието: декември 2017 г.

Страници: 276

Рейтинг :

Време за четене: 7 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Мразя да пазя книжни тайни. Обичам да оповестявам, че ще правим нещо, в мига на подписване на договора. И все пак две големи тайни пазих цяла година, че и повече – „Български народни приказки“, която излиза до дни с логото на „Deja Book“, и „Българите! Забравените постижения“ на златния екип Делян Момчилов – автор, Стен Дамянов – художник, Николай Манчев – дизайнер. Истината е, че само те могат да разкажат през какво са минали, за да се осъществи този вдъхновяващ проект, а аз мога просто да призная, че това е книгата, за която взех най-бързото решение за издаване. Достатъчни бяха две-три минути, в които те ми показаха няколко илюстрации и текстове, за да видя не само потенциала, но и огромния смисъл да се направи такава книга – да се припомнят личности, които малко или много сме забравили. 50 българи, за част от които дори и аз, уж историк по образование, не бях чувал, защото у нас историята винаги е мислена през призмата на власт и военщина, но почти никога през науката, изкуството, обществото, предприемачеството, просветата, пътешествията… тези са и шестте категории, в които са разпределени личностите, които Делян, Стен и Ники са избрали. А точно в тези области са правели истински чудеса хора, които осмислят гордостта да се наречеш българин.

  CaptureЩе спомена само част от хората, включени в „Българите! Забравените постижения“, всъщност най-трудно ми е да избера тези, които да не включа… Тук са Асен Пейков, създателят на една от най-големите статуи на Леонардо да Винчи в света; Елисавета Консулова-Вазова, жената с първата художествена изложба в България; Петко Стайнов, музикален енциклопедист, пианист и композитор; Асен Йорданов, иноватор, създател на първия български самолет; Георги Лозанов, създател на сугестопедията; Димитър Пасков, фармаколог експериментатор, откривател на нивалина; Елисавета Карамихайлова, първият български ядрен физик; Петър Димков, офицер и лечител с над 20 издания, посветени на народната медицина; Стамен Григоров, откривател на Lactobacillus bulgaricus; Тота Венкова, една от първите дипломирани лекарки в следосвобожденска България; Юл Браун, откривател на Брауновия газ и експериментатор в сферата на алтернативната енергия; Анание Явашов, активен общественик, образователен иноватор и археолог; Димитър Горов, „Банкерът на хъшовете“; Съба Вазова, майка на десет деца и будител на българското семейство; Александър Георгиев – Коджакафалията, един от най-големите дарители в новата българска история; Ненчо Палавеев, един най-големите български филантропи за XX в.; Пеньо Атанасов – Бомбето, строителният предприемач, завършил Паметника на свободата; Анастасия Димитрова, основател на първото българско девическо училище в Османската империя; Анка Ламбрева, първата българка, обиколила света; Людмил Янков – Людмата, един от най-бележитите български алпинисти; и още, и още…

Capture6   Повечето от тези хора са се изправяли срещу невероятни предизвикателства, и не са се отказвали – както сам проф. Пламен Павлов, научният редактор на книгата, пише в своя предговор:

Навярно на повечето от героите в тази книга е казвано познатото: „Ти ли ще оправиш света?“. И както изглежда, негласният отговор е бил: „Кой, аз ли не мога?!“.

    И те наистина са го правели, някои – като Асен Йорданов, така и не се завръщат в България, но неговите книги за летенето е чел например самият Нийл Армстронг, първият човек, кацнал на Луната.

  Но в крайна сметка май е по-добре да ви покажа какво са сътворили тримата автори (защото Стен и Ники са равностойни автори на тази книга за мен, илюстрациите са разкази, както написа Иво Иванов в отзива си за задната корица). Просто разгледайте книгата в някоя книжарница и ще разберете за какво говоря.

Capture2

 

Capture3

 

 

Capture4

 

Capture5

 

Capture7

 

Capture8

 

Capture10

 

Capture11

 

Capture13

 

 

Capture14

 

  Вярвам, добили сте представа за размаха, с който е работена тази книга. Гордея се изключително силно, че дадох малък принос към нейната реализация, а не мога да изразя възхищението си към отдадеността на целия екип зад книгата, май само коректорката Милена Братованова пропуснах да спомена по-горе. Но Делян е написал в своя предговор всички, които са били съпричастни към „Българите! Забравените постижения“ – и сега остава само най-важната оценка, вашата, читателската. И вярвам, че тя ще е положителна.