Жанр: Драма, Исторически

Издателство:

Автор: Мартин Маринов

Корица: Стоян Атанасов, мека.

Година на изданието: март 2014 г.

Страници: 178

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.

     Начало – ако не за поредицата „Гравитация“, то за издателство „Deja Book“. Това е моментът, в който да се прицелиш внимателно, да поставиш основа на цялото си бъдеще. Романът „Булото“ е тази основа, за която всеки издател може да мечтае – дълбок и прекрасно написан роман, в който истинските, непреходни стойности не са по модерному окарикатурени, а предават своето послание на фона на зловещите събития с преименуването и прогонването на българските турци през 80-те години.

    Историческите рани още не са зараснали – и едва ли скоро това ще се случи, но Мартин Маринов умело, с внимание към болката и страданието, разказва историята за една навярно обречена още в началото си любов. Българинът, който открива жената на своя живот в една мразовита зимна вечер, и как нейната изненадваща голота го прави съпричастен на страданието на прекръстената, на новородената. Делят ги вярата, традициите, историческият момент – обединява ги оная любов, която в съвремието вече звучи като легенда. Вече я смятаме за реликва от приказките, от измислените светове, които човешкото въображение създава, защото не може да се примири с реалността. И толкова грешим.

  Мартин Маринов  В „Булото“ един мъж си спомня своя живот, подчинен на условностите на социалистическата система, на решенията, спускани отгоре – пълна власт над живота, пълна власт над смъртта: дори поругаването на погребение не е чуждо на дерибеите, облечени в пълномощия. Спомня си обаче и стихийната свобода на любовта, на отдадеността, на чувствата, които нехаят за каквото и да е друго. И как е допуснал, увлечен в тях, да загуби всичко, заслепен от увереност, че всичко е възможно. Не, не е.

    Бог е навсякъде – и никъде – по тия страници. Завърналият се от „Голямата екскурзия“ Исинаа го знае най-добре. И двамата мъже в замлъкналото село преоткриват всичко, заради което си е струвало да живеят – и заради което си струва да приемат неизбежността на смъртта.

    „Булото“ е чувствен, дълбок, запомнящ се роман. Но това са думи, казвани за много романи, често лъжовни. Прочетете го, за да се убедите сами. Вярвам, че ще споделите истинската, неподправена емоция, която блика от тези страници – от възвишеността на щастието до нищетата на болката. Или е обратното?

 ––

   Отзиви за книгата може да видите в „Аз чета“, „Изгубени в прехода“, „Книгозавър“, „На по книга, две“.

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.