Жанр: Детски, Хумор

Издателство:

Автор: Крис Грабенщайн

Оригинално заглавие: Escape from Mr. Lemoncello's Library, 2013.

Преводач: Борислав Стефанов

Корица: Моника Писарова, мека.

Година на изданието: август 2019 г.

Страници: 280

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

  Дори не мога да опиша в подробности перипетиите, през които мина тази книга, докато се появи на български. От почти 300-те заглавия, по които работих през петте ми години в „Сиела“, има 7-8, които сякаш бяха прокълнати и постоянно се случваха поредици от злополучия с тях. „Бягство от библиотеката на господин Лимончело“ на Крис Грабенстайн бе може би най-отличителната от тях, макар че няколко турски заглавия от предишни редактори с неясна документация я конкурираха.

  b1a1c41f-ff68-4ae1-920d-5e85f23895a0  Но тук проблемът си бе изцяло мой – преводачът Борислав Стефанов се справи чудесно с огромното количество сложни ребуси и картинни заигравки в книгата, но последвалата работа по подмяната на оригиналните илюстрации с други, за да се получи смисъл на български, отне много време, а после имаше и разрешения за вземане, одобряване на корици и какво ли още не… И все пак ето я – чак на мен ми е трудно да повярвам, но точно навреме, преди началото на новата учебна година, като добър подарък за всяко хлапе.

 31839378._SY475_  Защото тая книга е изпълнена с толкова обич към книгите, че ми е трудно да я предам. Тя описва наистина най-откачената библиотека на света, която господин Лимончело (който си прилича на Уили Уонка, няма какво да го крием) е напълнил с хитроумни загадки, единствено решението на които могат да изведат затворените вътре навън. Защото грандиозното откриване на сградата включва допускането в нея на малък брой избрани хлапета, всяко от които със своя мотивация да е вътре, и работата им в екип или враждите им преопределят успеха или провала им.

  16054808  Още повече че знанията на самите читатели на книгата, тяхната съобразителност – и може би мъничко помощ от родител, разбира се – ще им помогнат да се движат заедно с героите към решаване на загадката. Аз лично изпитах удоволствие да решавам ребусите, а най-много се зарадвах да открия последната скрита тайна – ако някой не успее, нека ми пише, ще му я разкрия, не бива да остава в неведение 🙂

   „Бягство от библиотеката на господин Лимончело“ си е забавна детска книга с много силен книжен уклон и вярвам, че ще се хареса на запалените читатели и на малко по-голяма от детската възраст. Вътре се споменават един куп любими автори и техните книги – трябваше да видите доволната ми физиономия, като се пръкна Карлос Руис Сафон например. Пък да видим, ако тази се хареса, има още книги в тази поредица…