Жанр: Фентъзи, Хумор

Издателство:

Автор: Джим Бъчър

Корица: Мека

Година на изданието: 2012

Страници: 272

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Още една книга, която вече сте чели под друго име, но си заслужава четенето най-малкото за удоволствието от чернохуморния стил на писане на Джим Бъчър, който садистично от първата до последната страница тормози героя си (почти както Абъркромби прави с инквизитор Глокта). “Буреносен фронт” адски прилича по дух на поредицата “Скълдъгъри Плезънт”, но е позициониран за малко по-пораснала аудитория, тоест мацките са до една красиви и наоколо безмилостно се мятат флиртаджийски реплики. Иначе самият Хари Дрезден си е класически наемен детектив с мрачно чувство за хумор и непоклатимо самочувствие на практикуващ магьосник в свят, който хич не вярва в никакви магии. Разбира се, парите все не му достигат, жените не му връзват, а над главата му виси показан “жълт картон” за неправомерно използване на магия, което накратко значи, че при първа грешна стъпка ще бъде остракиран от действителността.

Е, временно Дрезден ще може да забрави за паричните проблеми и да се заеме с физическите си такива, след като се забърква в разследване на чудовищно двойно убийство, извършено с експлозивна злоба, а неизбежната красавица, доходила лично в кантората, му възлага да издирва тайнствено зачезналия й съпруг. Връзка между двете разследвания естествено има и Дрезден се оказва в конфликт с водещите магове, местният всемогъщ мафиот, полицията (която го подозира и като убиец)… а, да не пропускаме и същинския зъл магьосник, от когото тръгва цялата каша. Е, последният се добира до кичур от косата на Дрезден и е въпрос на една лятна буря да го използва, за да взриви сърцето му. Я, това гръмотевица ли беше… бързай, Хари, бързай…

“Буреносен фронт” се чете буквално за два часа и нещо, чудесна книга за разпускане без претенции за нещо повече. Загадката е скърпена с бели конци и е лесно разплетима, но си е истинско удоволствие да се следват перипетиите на злощастния Дрезден, който наистина хич си няма късмет. Не стига, че всички искат да го убият, но единствената му възможност за физически контакт с красива журналистка се осъществява следствие на предозирането й с любовен елексир, изпит случайно (за негова чест), насред възтесничък магически кръг, отвъд когото дебне зловещ демон, който само чака някой крайник да наруши целостта му, за да пречука и двамата мераклийци. Върви се наслаждавай на момента!