Оригинално заглавие: The Bone Clocks, 2014.

Преводач: Петя Петкова

Корица: Буян Филчев, мека.

Година на изданието: май 2019 г.

Страници: 680

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

  Дочакахме я! Толкова отдавна тръпна да прочета поредния огромен роман на Дейвид Мичъл – след  „Облакът Атлас“ и „Хилядите есени на Якоб де Зут“ нямах съмнение, че ще е нещо изключително. И „Часовници от кости“ не ме разочарова, понасяйки ме на шеметна история през десетилетията, в която една жена се сблъсква с най-чудовищното свръхестествено зло, а после и с най-баналната човешка глупост – и познайте кое е по-разрушително?

 18949650  „Часовници от кости“ започва от близкото минало на 1984 г., а сетне се нареждат още пет епизода през 1991, 2004, 2015, 2025 и 2043 г. Съдбите на преливащите от една в друга история герои постепенно изтъкават мащабното платно, в което Мичъл вгражда своите свръхестествени същества (още една оригинална трактовка на традиционния вампирски мит след наскоро излязлата с голямо закъснение „Децата на нощта“ на Дан Симънс), но по-отявленият тон е в посока разрухата на цивилизацията в близкото бъдеще, за която вина носи самото човечество и никой друг. Без съмнение книгата носи мощно екологично послание, сравнимо с друг отличим роман от последните години – „Водосрез“ на Паоло Бачигалупи.

 20819685  Основната героиня е Холи Сайкс, тийнейджърка с бунтовна нагласа от средата на 80-те години, чието въображение известно време се е заигравало с причудливи гласове и една жена, която е разговаряла с нея по далеч не детски теми. Един лекар обаче успява да прогони тези натрапчиви неща и за нея остава да се отдаде на любимото занимание на тийновете – да се бунтува срещу семейството си. Поредното жестоко скарване с майка ѝ я кара да избяга от къщи, но не минава много време преди животът да я шамароса здраво – изгубила всякаква опора, обърканата Холи продължава скиторенето си, докато се натриса на жестоко убийство, което е първата податка за свръхестествената намеса в романа.

  28690087 Защото зад кулисите на света се води мащабна война между Доброто и Злото, вечната приказка и философия. Защото преди векове едно същество е обладало могъщи сили, събрало е поддръжници и е създало грижливо съхраняван ритуал, който изисква регулярни жертви. Срещу тях воюват хора, които по неясна причина се прераждат в тяло след тяло и обладават опита и знанията от векове животи. И Холи се оказва точно в епицентъра на този сблъсък и губи свой близък, търсенето на когото ще бележи живота ѝ

  33199934  Прескачайки по около десетилетие, Мичъл продължава да следи какво се случва с Холи, но вече през погледа на други герои. В едната история тя е вече млада жена с рязък нрав, която се запознава отблизо с едно от съществата, които избират вечния живот на цената на човешкото страдание. В друга тя е вече с дете и мъж, когото дели с опасната професия на военен кореспондент – и губи тази семейна война. Натам следва (може би неизбежната) история за застаряващ писател, който губи своята публика и в сляпата си ярост към един критик отприщва жестоки събития – и запознанството му с Холи е това, което все пак го спасява за известно време. Стъпката напред към близкото бъдеще вече отвежда до голямата война, загатната доста неясно още в първата част и пронизваща всяка от историите. А следващата към средата на века вече окончателно смайва, защото Мичъл гради бъдеще, което изглежда страховито възможно.

   „Часовници от кости“ е роман за човешката тленност – през призмата на една героиня Мичъл изгражда смайващ калейдоскоп от сюжети, които следват различните периоди на човешкото битие. От младежкия бунт, през осъзнаването на зрелостта, семейния живот, отхвърлянето на установените норми, борбата за справедливост в името на идеали – и в крайна сметка саможертвата в името на децата. Роман за свръхестественото добро и зло и най-естественото самоубийство на една цивилизация.