Преводач: Светослав Коев

Година на изданието: 2008

Страници: 378

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Една книга сама по себе си е безобидна. Написаното в нея обаче може да бъде по-взривоопасно от ядрена бомба.

Такъв хартиен взрив е „Черна книга на търговските марки“ на Клаус Вернер и Ханс Вайс, с подзаглавие “Машинациите на международните концерни”, издадена от “Дилок”. Книгата представлява един ужасяващ документален разказ за основата, върху която е изграден съвременния западен свят, който ненаситно консумира в една безкрайна яростна вакханлия, нехаейки как получава евтините си блага.

Черната книга аргументирано доказва, че световните марки и транснационалните корпорации не са нищо повече от алчни хищници, които смучат кръвта на едната част на света и парите на другата. Нищо не застава на пътя им – те унищожават безпощадно природата (Shell), подкупват цели правителства (Bayer), използват деца-роби (Nestle), пръскат с отдавна забранени пестициди, които се изсипват направо върху берачите на плодове (Chiquita), както и още стотици най-гнусни машинации… А на помощ им идват и армията на САЩ там, където обичайните методи не работят (Афганистан, Ирак, Никарагуа, Гватемала, Ел Салвадор).

Изследванията в нея са аргументирани и обосновани. Авторите са свършили огромен труд, за да стигнат до изнесените обвинения. Ето и малка част от тях:

  • „Bayer“ е един от основните виновници за гражданската война в Конго, взела 2.5 млн. жертви в интервала 1998-2001 г.
  • „Shell“ са нанесли в Нигерия щети върху околната среда за 4 млрд евро, като през това време са добили са нефт за 35 млрд. евро.
  • „Daimler Chrisler“ освен „Мерцедеси“ чрез дъщерната си компания „Deutsche Aerospace“ участва в разработката на ядрени оръжия и мини.
  • „Nestle“ изкупува евтина какаова суровина от Кот д’Ивоар, където в плантации работят деца-роби. Те се купуват на 8 години 30 евро, работят всеки ден и умират докато навършат 12!
  • „Unocal“ и „Total“ строят газопровод в Мианмар, използвайки роби от местното население.
  • Фармацевтични компании правят незаконни опити с лекарства в клиники в Унгария и други страни с разбита здравна система.
  • „Benetton“ получава тениските си от производители в Турция, които наемат срещу мизерно заплащане 12-годишни деца.

Списъкът може да бъде продължен поне още няколко страници…