Време за четене: 9 минути

Книгопразник е.
Честито на книгозависимите.

За първи път статията ми ще бъде оптимистична след мрачните излияния през 2011 и 2012 г. Защото колкото повече затъвам в книгите и книгоиздаването, все повече съзнавам, че дъно няма, въпреки всички клетви. Има само избор накъде ще се движим – към повърхността, там, дето има всичко, което сърцето желае, а нощем мечтаеш звездите, или към тъмнилото отдолу, където няма оправия.

В последните години ми се струваше, че изборът е направен и движението е уверено надолу. Признаци такива могат да намерят колкото си щем – хитовите книги са все по-отчайващо слаби – от здрачовете движението към сивата напаст е само надолу. А издателствата често буквално се изхранват с книги, които не стават за бърсане на задника, а изборът е дали все пак да издаваш и качествени неща покрай това, което „върви“.

Но монетата (или палачинката, че ми звучи по-вкусно) си има и друга страна – все по-често страхотни книги, издадени с ясно съзнание, че са рискови, си връщат парите и дори излизат на печалба – един Даниъл Канеман с „Мисленето“ е чудесен пример за това. Видимо има и повишаване на вниманието към българските автори, и то не само към тия, които са се облегнали на удобната медийна патерица, а и такива, които пишат смело, оригинално и качествено. Защото ми е писнало да мерим с един аршин нашите и с друг чуждите. Единственият компромис в тази посока според мен е възможен заради факта, че у нас чужди автори по-рядко се издават с първите си книги, които в общия случай са по-слаби от по-зрелите им произведения, докато българските писатели имат нещастието често да бъдат съдени и осъждани още от първите си книга-две. Затова и в Книголандия се обърнах смело към наши автори и до момента реално нямам истинско разочарование, дори напротив – открих чудесни творци, които съм сигурен, че ще пишат все по-страхотни неща. Затова и създадох библиотека „Гравитация“, за да ги насърча за това.

Издателствата в голямата си част най-сетне разбраха, че бъдещето им е онлайн, че минава през това да правиш щастливи читателите, да ги печелиш на своя страна чрез качествени и добре направени книги. Разбира се, има и още куп динозаври, които си карат постарому и фактът, че сайтове, които просто пускат прессъобщения за книги, биват номинирани за наградата „Рицар на книгата“, е доста показателен. Но това е пренебрежимо. Все повече издателства дават рекламни бройки на блогъри, отнасят се с уважение към тях, защото личното мнение на един читетел е по-важно от всякакво хвалене – разбира се, трябва и да премат риска от негативни отзиви, няма как всяка книга да се харесва всекиму. Да, телевизията все още продава най-добре – но истински верните читатели се създават по различен начин.

В последната година се нароиха още и още чудесни книжни блогове, да спомена само „Книжен Жор“, „Книгозавър“, „Book Hunterz“, „Изборът на Пи“, „Dante’s Last Argument“. Други, като Ганев в „Литературата днес“, се върнаха на бойното поле с нови сили, а лудакът Дах Ламот доказа, че за книги може да се пише по различен и мегазабавен начин. А как да не поздравя и Вал Стоева, която самоотвержено прави чудеса за четенето сред малчуганите?

Към книжарниците продължавам да съм с адски смесени чувства. Нароиха се толкова много, особено в центъра на София, че няма как да не си мисли човек, че причината за съществуването им е различна от това да се купуват книги от хилядните тълпи нови читатели, но в това няма да задълбавам – избор поне има бол. Притеснява ме силно как некнижните артикули продължават да завладяват пространството, защото това е омагьосан кръг – колкото по-важни са хималайската сол и други подобни за оборота, толкова повече такива неща са зареждани и излагани на видно място, и толкова повече ще влизат хора, които търсят всичко друго, не и книги. А шарлатанщините като шишетата „Флашка“, разните там чипове за телефон, панацеята клиноптилотит и прочие – те са срамни сред храмовете на знанието, каквито би трябвало да са книжарниците. Но като знаем и какви смехотворни езотерики и самоиздат автори се продават чудесно, няма какво да се учудваме.

Онлайн книжарниците си карат урболешката, без да добавят никаква стойност към книгите, които продават. Убеден съм, че не е това начинът, че бъдещето е на сайтове, които правят пазаруването на книги не само приятно, но и дават допълнителни възможности на читателите да изберат точно тази или онази книга. Сайтовете трябва да изградят свое лице, да покажат кои книги намират за препоръчителни, кои – не чак толкова, а не да се буха яка масовка, пък който на каквото попадне. Селекция му е майката, защото при десетки излизащи книги седмично дори и аз, който дишам книги, се обърквам, нежели нормален читател, който просто иска да си купи нещо, което ще му приятно и полезно. Място за реклама: скоро с партньорите ни от Ozone.bg ще покажем една изцяло обновена и прекрасна визия на , която – гарантирам – ще бъде най-добрата и удобна онлайн книжарница в България.

Забелязвате ли бума на книжни събития? Буквално всеки месец има по няколко – всеки сам избира какво го влече. Ето, тази вечер е втората сбирка на фентъзи-фантастичния клуб на „Колибри“ – „Галактики“, около който се планира да се завъртят и книги, преводачи, автори на други издателства, защото, както често обичам да казвам – не е важно чие е логото на корицата, важно е книгата да е добра.

Хора, ще става все по-добре, сигурен съм. Всичко сочи натам – най-малкото адски многото млади хора, които срещам ежедневно, страстни читатели, а точно такива са нужни като кадри за книгоиздателския бранш. Знаете ли колко нечетящи хора работят в него, особено в книгоразпространението? И от този факт тръгва отношението към книгите като към всяка друга стока за продан. А те не са, колко не са…

Искам да кажа още какво ли не, но няма да ви занимавам. Важното е да знаете, че от нас – читателите – зависи всичко. Ама наистина всичко. И така трябва да бъде.

Книгувайте на воля!

––

P.S. Пускам Книголандия в почивка до края на празниците, защото ме чака адски много работа по няколко изключителни книги, които трябва да са готови за базара на книгата в края на май, а и подготовката на новия сайт на „Книга за теб“ си иска време и внимание. До скоро!