Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Джонатан Баркър

Оригинално заглавие: The Fourth Monkey (4MK Thriller, #1), 2017.

Преводач: Юлия Чернева

Корица: Димитър Стоянов- Димо, твърда и мека.

Година на изданието: декември 2017 г.

Страници: 416

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Поръчай с безплатна доставка!
Поръчай с безплатна доставка!

   Едва ли са много трилърите, които започват със смъртта на серийния убиец, поне аз не бях чел такъв досега, така че „Четвъртата маймуна“ на Джонатан Баркър прикова вниманието ми още с първите страници. Едно доскоро неуловимо чудовище лежи смазано на асфалта, а полицаят, който го е преследвал неуморно и отчаяно е броял жертвите, е готов на всичко, за да намери последната. Защото с тялото е намерена кутия – като тези, които изродът дълго време е изпращал, и в нея има познато съдържание: прясно отрязано човешко ухо. Системата е проста – убиецът иска да наказва тези, които са направили зло, и отвлича дъщерите им… в началото изпраща в кутия ухо, сетне очи, накрая език… в крайна сметка откриват тялото. Четирите маймуни, които не чуват, не виждат, не говорят, не правят зло… Неуловим и безмилостен, извергът пак и пак е убивал момичетата, за да накаже бащите им, които до един се оказват намесени в тъмни деяния.

  31125554 Кутията с нейното зловещо съдържание е придружена от дневник. В него убиецът се изповядва – описва своето детство, родителите си, тяхната обич… и тяхната извратеност. В тази странична линия всъщност е истинското сърце на книгата, същинският трилър е точно там, където най-малко го очакваш, и който започва така невинно и възбуждащо. Дума повече няма да кажа, но да, там Баркър наистина показва, че пише с диаболична наслада, която изпъва нервите на читателя и го кара да се страхува от тъмното. И че тъмното в човека понякога изобщо не личи отвън.

 35184232  В основната линия действието продължава точно два дни, проследени по часове. От откриването на трупа, през идентификацията на жертвата, връзката с бащата – богаташ, забъркан в куп сделки за милиони, през проследяването на следите и внезапните разкрития, които обръщат всичко с главата надолу. Формулата на добрия трилър е спазена изцяло, напрежението непрестанно се покачва, а главният протагонист сам носи жестока рана, с която трябва да се бори.

  36184238 „Четвъртата маймуна“ съдържа книга в книгата – и определено е един от най-интересно конструираните трилъри, които съм чел. Двете линии не са хармонични, но се допълват по някакъв неуловим начин, а в края получават и така нужното си преливане една в друга, че и в трета. Както си личи от номера в оригиналното заглавие, книгата има продължение, което ще излезе тази година – The Fifth To Die, надявам се да го видим скоро и на български.