Жанр: Хумор

Издателство:

Автор: Юрий Лазаров

Корица: Твърда

Година на изданието: 2006

Страници: 88

Рейтинг :

Време за четене: 3 минути

Ето ни на плажа (ах, отмина си плажа!) с “Чичо Весо Облия”. Той чука една свинска пържола, около ухото му бръмчи лайнарка, жената реже салатка, а наблизо се изстудява ракията и бирата – къмпингова идилия в най-чист вид. Още става въпрос за разпрашване и опрашване на чехкиня. Тази история е разказана по 59 различни начина. И нито за миг не омръзва, вярвате ли?

Всеизвестна е (или аз така си мисля) “Упражения по стил” на Раймон Кьоно. Книгата на Ю Лъ (Юри Лазаров) е чудесна нашенска вариация по темата, още повече отпечатана в изключителен вид – със страхотни рисунки (худ. Анри Кулев) и графично оформление на Цвятко Остоич. Споменавам ги изрично, защото съм искрено впечатлен от това изключително завършено произведение – от текста, през пясъчното оформление на гланцираните страницата и страхотните илюстрации, та до корицата – моите искрени поздравления за издателство “Парадокс”. И този бисер за само 7.99 лв.*? Това не е за пропускане, сериозно!

Макар не професионален писател (гаче таквиз виреят у нас), книгата – писана на шега – наистина покрива широк спектър стилове и подобия на автори, а идиотската история придобива най-различна окраска под тяхното осветление. Няма как да спрете да се смеете, поне аз исках, но не успях 🙂

Лично аз се накефих най-много на следните:

Хайку: Зелена муха/Вее лайняният бриз:/къмпинг Градина.
Отзад-напред (апокалипсис фентъзи): “Ох, о-ох, о-о-о-о-ох, простена Чехкинята…”
Сложнодумно: “Облокоремният брат на баща ми Веселин чукопресоваше дебеловратни немохамедански и антивегетариански неща за скаропечене от грухтящозурлесто животно…”
Двете противополюсни рецензии:
+: “В своя първи роман обичният журналист Юри Лазаров вае образа…”
: “Някакъв странен и нелогичен коктейл от абракадабри е сътворил познатият като журналист Юри Лазаров…”
Ругателно: “Оная гад Весо Тлъстия, вместо да си опъне смачканата тента като хората, се хванал да чука под брезента едни миризливи мазни пържоли”.
Пародия (в стил Чандлър): “Не знам дали ще ми повярвате, но Чичо Весо би начукал и човешки труп, ако е още топъл”.
Едноримно: Под тента хладна на Градина –/да беше пет и половина –/край тенекиена камина/бай Весо мачкаше сланина…”
Характеристика на вида: “Oblius Vessus, това странно отклонение от традиционните характеристики на Homo Sapiens, обича да мигрира през лятото…”

Страшно се забавлявах с това книжле, и занапред ще го отварям напосоки, за да съпричаствувам на терзанията на облия лирически герой и постморталните му чешкофилни щения 🙂

*Някои издателства пускат книга със сходна дебелина на вестникарска хартия и с мека корица и пак джаскат 10-12 лв.