Жанр: Хумор

Издателство:

Автор: Тери Пратчет

Корица: Мека

Година на изданието: 1998

Страници: 300

Рейтинг :

Време за четене: 2 минути

Празник е. Едно ревю за луда, знакова книга чака от месец-два ред да се появи. Е, дойде му времето, защото всяко дете в нас обожава Пратчет, колкото и кошмарни числа да се появяват на тортата ежегодно. Един път Пратчет на 14, винаги Пратчет до края!

КНИГА ПЪРВА от великата поредица приключения от света на Диска на невероятния Тери Пратчет. Няма как да знаем какво му се е въртяло в главата, докато я е пишел, но едва ли е подозирал, че поставя началото на над 30-книжна поредица, която ще го обезсмърти завинаги. И която ще носи удоволствие на стотици милиони.

Не e много ясно и защо на някой ще му хрумне да пътува за удоволствие из Диска. Особено ако решиш да си турист в Анкх-Морпорк, където подобно занимание няма как да бъде прието насериозно. Но ще те забележат, ако носиш със себе си солидна сума в свободно конвертируемо във всичко (всичко!) злато. И един омагьосан сандък се мъкне непрестанно по петите ти. Всичко това е добре… докато не решиш да използваш услугите на почти-магьосника Ринсуинд. Който има в главата си самоедна магия и тя не е там по негово лично желание. И има лично мнение по въпроса за наема, който трябва да плаща на хазяина си.

Туристът Двуцветко и Ринсуинд поемат на дълго и сложно пътешествие, с което ще очертаят бегло контурите на света, сред който в следващите книги. Пратчет ще щрихова все повече и повече смехотворни чудесии (Вж. “Ерик”, “Морт”, “Туп” и “Господари и господарки” например!). Свят, който сигурно вече някъде се е материализирал наистина от обединената енергия на мислите на милионите пратчетови фенове. И там наистина ще да се случват адски забавни неща. Адски…