Жанр: Автобиография

Издателство:

Автор: Силвия Аздреева

Корица: Фиделия Косева, твърда.

Година на изданието: декември 2023 г.

Страници: 256 + 32 цветни страници

Рейтинг :

Време за четене: 6 минути

Ozone.bg

   В заника на лятото бях по гръцките плажове – четях си на спокойствие, рядко се сещах да си погледна телефона дори. Но в един момент една новина прикова не само моето внимание – тя заля социалните мрежи, застана начело в спортните сайтове, сигурно така е било и по радиото и телевизията. Силвия Аздреева беше изкачила К2 – първата българка на най-смъртоносния връх на планетата! Като хиляди други, и аз се възхитих на постижението ѝ, без да знам, че предстои да стана дейна част от нейното следващо голямо приключение. Защото този успех вече можеше да бъде връхната точка на един проект, по който се е работело отдавна – проект, който след много мислене вече се нарича „Да покориш себе си“ и има красноречивото подзаглавие „Едно (не)обикновено момиче на Ама Даблам, Еверест, Лхотце и К2“. Това е наистина трудната за вярване история как за броени години едно момиче, което просто обича планината неимоверно много, стига от Балканския първенец Мусала до най-високите и тежки върхове на планетата, при това изкачва два от тях, най-високия Еверест и четвъртия по височина Лхотце, последователно в рамките на само 27 часа…

  03 - 2 - K2_Trening v Pirin Не знаех какво да очаквам от тази книга, честно. Силвия Аздреева и нейният съавтор – журналистът Найден Тодоров, с когото вече бяхме работили по една славна автобиография, „По моя начин“ на Димитър Бербатов, се свързаха с мен във финалните етапи на писането и още от първата ни среща знаех – без да съм прочел и ред от нея, – че ще я издадем. Защото в присъствието на Силвия просто усещаш, че си в близост до човек с изключителен характер, който може да постигне невъзможното – и всъщност го е правила неколкократно. И когато месец по-късно в пощата ми дойде така очаквания файл, зарязах всичко и седнах да чета. И да, клише е да кажеш, че си прочел нещо „на един дъх“, но не спрях, докато не свърши – и съм сигурен, че и много други читатели ще я прочетат точно така.

 13 - Everest_Treking_Otzad_Ama Dablam_TOP  На пръв поглед това е историята на едно постоянно градиращо шеметно предизвикателство. Което тръгва от една напълно разбираема, макар и рядко срещана, любов към планината, в която Силвия бяга от света при всеки удобен повод. Минава през едно изкачване на бегом на Мусала, което очевидно не е никакво предизвикателство за нея. Започва да се оформя, когато в сърцето ѝ влиза гледката на почти седемхилядника Ама Даблам, мечтата за който се превръща в истинска приказка – една проста разходка в близост до него внезапно прераства в изкачването му напук на всички очаквания. И след тази приказка вече пътят нагоре е очертан – експедицията към двойното изкачване на Еверест и Лхотце представлява предизвикателство от съвсем друг порядък, и тя вече изисква всичко и нищо по-малко. А след нея се мержелее и онзи митичен К2, пътят към който редовно пълни черните статистики. Лесно е да се каже, че това е книга за изкачването на посочените върхове – но и това би било повърхностно омаловажаване.

19 - 1 -Everest_Vtori kym treti lager  Защото – откъдето дойде и заглавието – това е книга за покоряване не на върхове, а на самия себе си. Със заразителен ентусиазъм и обезоръжаваща прямота Аздреева говори за цената на мечтата да си там горе, за всички тежки изпитания, които отказват мнозина, за предизвикателствата не само от природата, но и от собствените ограничения на тялото и ума. Точно последните трябва да бъдат надмогнати, за да постигне човек това, което изглежда невъзможно, трябва да остави егото си долу, иначе то просто ще тегли все назад. С пълна откровеност тя описва какво е да си жена там горе, как преодоляваш допълнителни трудности, непознати за мъжете, как в един момент избираш дали да дишаш, или да се храниш, или ужасът кислородната ти бутилка да свърши, докато спиш, и да се събудиш в задушаваща паника. А можеше и да не се събуди. Смъртта дебне там горе и посланието на Силвия е еднозначно – подготовката е от изключително значение, и все пак може да е недостатъчна, тя разказва колко много прекрасно подготовени катерачи не издържат и се отказват. Тя отдава благодарност на всичките си чудесни водачи, които са до нея в постоянния низ от трудни мигове, и може би най-страховития момент е когато един от тях буквално изчезва и тя мисли, че е загинал… което прави силно вероятна същата участ и за нея. Има толкова моменти на смъртни опасности – изобщо книгата започва с един такъв, с лавина при изкачването на К2, а от главата ми не излиза онзи лагер, кацнал върху някакви наръбени скали (една от десетките страхотни снимки в книгата), в който самото излизане от палатката е смъртоносен риск.

  29 - 4 - K2_Bottleneck_Izkachvane Толкова много истории искам да преразкажа, но не бива. Това е свършено блестящо от Силвия Аздреева и Найден Тодоров в „Да покориш себе си“. Но истината е, че не давам максимална оценка заради историите за изкачаванията на тези прочути върхове. Давам я заради посланието, което е закодирано в текста, заради надъхващия ритъм, в който е написана, и заради рядката за такъв тип книги пълна откровеност за случващото се там горе, в невъзможното – и сълзите, и паник атаките, и изгарянията, и изтощението, висенето на въже очи в очи със загинал катерач… и за намирането на сили, когато вече си дал всичко от себе си и следващата крачка е непосилна. Но все пак я правиш.