Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Дан Браун

Корица: Мека

Време за четене: 3 минути

   След като вчера ви представих коментара на Bla за началото на една от безбройните вампирски саги, днес друг гост – Николай Николов, представя мнението си за друга пазарно-ориентирана литературна ниша – Негово Бестселърничество Дан Браун:

    Предполагали ли сте, че има нещо общо между Дан Браун и Мадона. Ако не сте, аз сега ще ви дам тема за размисъл.

   Както знаем всички, Мадона е продукт. Продукт на музикалната индустрия. Ако не знаете какво точно в момента е модерно – погледнете какви са последните хитове на Материалното момиче и ще сте наясно.

    Точно това представлява и Дан Браун сред писателите. Той дава на пазара точно това, което в момента може да се продаде. И то да се продаде в големи количества. Това, което ще породи небивал интерес, ако щете и вълнение. Онова, което има възможност да се продаде още веднъж като права за филм, онова което ще донесе още повече пари. Както на Мадона, така и на Дан Браун обаче, не може да не се признае и професионализма, с който работят. Техните продукти са плод на работата на голям екип специалисти, всеки един от които сред най-добрите в своята област.

   В случая става дума за “Изгубеният символ”, последната издадена на български книга на писателя. Главният герой отново е добре познатия учен Робърт Лангдън, а историята се върти около масоните, една достатъчно обсъждана тема, за да придобие книгата неизбежна световна известност.  За пореден път Доброто и Злото са се вплели в битка за господство над света, каква изненада, нали?

   Аз лично не отричам, че романът  за мен бе пленителен, точно както нормалните хора понякога си напяват летни хитове. Когато ги чуваш отвсякъде, в един момент сякаш няма как да не си изтананикаш рефрен от тях, дори и несъзнателно. Ако ще и да се намразиш след това. Но точно както и едно сезонно парче, след време Дан Браун ще бъде само бегъл спомен „А, да, и това беше преди време…”

   Всеки може да реши дали да гледа един, макар и добре направен, сапунен сериал, който от само една серия може да те накара да догледаш следващите 100 (екзистенц-минимум за сапунка – бел. ред. :). Самият Дан Браун съобщава за плановете си за 15 книги със своя герой Робърт Лангдън…