Оригинално заглавие: Cable & Deadpool (Single Issues) #1-50, 2014.

Преводач: Здравко Генов

Корица: Твърда

Година на изданието: юни 2021 г.

Страници: 1268

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

 

Ozone.bg
Ozone.bg

    Досега устатият наемник Дедпул три пъти е навестявал блога – с комиксите “Дедпул избива вселената на Марвел”“Дедпул убива класиките” и  “Дедпул убива Дедпул” – и всеки път носеше убийствено забавление със себе си, дори за мен, който хич не отбирам от комикси. Но омнибусът „Дедпул & Кейбъл“ очевидно е от съвсем друг порядък, най-малкото с безбройните си неномерирани страници, из които скиторенето ми продължи цели десетина дни, няма как да четеш дълго време това чудо – също както беше с другата колекционерска многокилограмова тухла: “Голям Проклет Sin City” на Франк Милър, макар че онова си е изкуство в чист вид, докато настоящето чудо е просто едно разточително забавление.

  816998e03b8f1c87a2828313d148114a Дедпул и Кейбъл са от онези литературни двойки, които се допъват в противоположностите си, в тази излизала в продължение на цели четири години поредица. Наемникът в червения костюм, който има привилегията да се възстановява бързо от на практика всякакво нараняване, включая отрязване на глава, да речем, се вихри нагло по тия страници, а Фабиан Нициеза постоянно го свързва с неговия антагонист – Кейбъл, могъщ мутант, владеещ телепатия и телекинеза (през част от времето, защото го избива на исусовидна смиреност и ги зарязва през част от броевете), който е роден в нашето време (баща му е Циклоп, онзи досаден мърморко от X-мен), пък пратен в бъдещето, после в миналото, пък после се е върнал в наши дни с твърде много знания и страстно желание да промени човечеството с добро. Да, бляк, но пък този му стремеж му носи постоянни конфронтации с хора, мутанти, супергерои, извънземни и променливи комбинации от тях, а неговият изкуствен остров става притегателен център за всичи, които искат да живеят различно. А, да, по едно време прави преврат в измислена държава и там също се опитва да прави добро… но и тук Дедпул е насреща да му помага, да го предава, да го убива и възкресява, пълна вакханлия е от обрати и постоянно насилие. Още повече че двамата са с малко оплетено ДНК, следствие на което са вързани като сиамски близнаци при телепортиране, искат или не. Малко досадни са в своята неунищожимост, но комиксовите вселени имат други правила.

 image  Разбира се, няма да ви преразкавам, приключенията са толкова много, преливат едно в друго, направо му се завива свят на човек, ако опита да чете по повече наведнъж – но пък мога да ви споделя някои от другите знакови фигури, които се пръкват в конфронтация или съюз с двамината главни: Спайдърмен, Капитан Америка, Деърдевил, Фантастичната четворка, Върколака, организацията „Хидра“, която към края става по-важна, а там се появяват и много динозаври, които вилнеят из съвремието, заразени с вируса на Веном, тотална откачалщина, и още много други. А най-голямата е, че към края Дедпул се жени… но и не съвсем:)

  Вечна благодарност на приятелите ми, които ми подариха това тухле, на което се чудя де ще намеря място…