Жанр: Новини

Издателство:

Автор: Христо Блажев

Време за четене: 5 минути

   Помня с какъв трепет през февруари 2010 г. написах, че започвам работа в „Изток-Запад“, както и еуфорията, когато през февруари 2011 г. с Алекс Кръстев създадохме книжарница „Книга за теб“. И двете бяха изключително важни за мен, отдадох им всичко, което мога, и те ми дадоха толкова много. Всяко нещо обаче си има край, за да започне нещо ново и различно, нещо, което отговаря на промяната, която всеки носи в себе си.

    С Благой Иванов, моя колега и приятел, с когото правихме чудеса в „Изток-Запад“, създаваме ново издателство –  „Deja Book“.

     Това е сбъднатата ми мечта, която постепенно узря – и ще направя всичко по силите си да оцелеем на сложен пазар като българския. Няма да сипя клетви и обещания. Искам нашата работа да говори за всичко, което искаме да постигнем, искам книгите, които ще носят това красиво лого, дело на Иван Гаков, да носят радост. Разбира се, наясно сме колко ще е трудно – особено с нашите амбиции да издаваме и солидна, рационална научна литература. Това, разбира се, е още в бъдещето ни, но аз вярвам в него и в осъществимостта му.

  Buloto_frontcover Поредицата „Гравитация“, която наченах в „Изток-Запад“ („Самира“, „По-тихо от мрак“, „Не беше тук и си отиде“, „Ана“, „От Космоса с любов“, „Революция с аритмия“) ще бъде продължена в „Deja Book“, не мога изразя признателността си към Любен Козарев за разрешението да направя това. Важно е да се отбележи, че все пак дългоочакваната „Самира 2“ ще излезе в „Изток-Запад“, смятам, че така е правилно.

   Сега с радост ви представям корицата на следващата книга в „Гравитация“„Булото“ на Мартин Маринов, докосващ роман за времето на преименуването на българските турци, за невъзможното за любов време, за вярата в бога и как точно е неговото име… Книгата ще излезе на 28 март, а скоро ще пусна и нарочно ревю за нея, искрено вярвам в този роман и посланието, което носи.

 Divata_Priroda_Preview  Следващата седмица излиза и втората ни книга – стихосбирката на Белослава Димитрова „Дивата природа“, чудесен и оригинален поетично-натуралистичен проект, който носи много различно и интересно послание за човекоцентричността на мислите ни – и каква заблуда е то.

   И двете корици са дело на талантливия Стоян Атанасов, като се надяваме външният вид на нашите книги да е достоен за века, в който живеем, век, в който е вече непростимо опаковката да бъде пренебрегвана.

   Това имах да ви казвам – оттук насетне всичко е във вашите читателски ръце. Ще се стремя да избирам книги, които искам да видя в своята библиотека – и се надявам и вие да искате да ги вземете за вашата. С Благой ще работим бясно, неуморно, безсънно – това мога да ви обещая. Отдал съм живота си на книгите и четенето – и това е моята мечта, която споделям с вас. Дано ви носи радостта, която вече носи на мен.

   За да следите какво се случва с издателството, харесайте неговата страница във „Фейсбук“.