Жанр: Трилър, Фантастика

Издателство:

Автор: Даниел Суарес

Преводач: Тодор Стоянов

Корица: Мека

Година на изданието: 2009

Страници: 544

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Още докато четях „Демон“, смених повечето си пароли с по-сложни. Не че ще помогне, просто от параноя. А този роман буди такава и я инсталира завинаги в съзнанието. Защото това, което обсебва вниманието ти до такава степен, рано или късно те поробва. А след религията нищо не е завладявало така хората, както компютрите и интернет.

Смъртта на известния и мегабогат създател на компютърни игри Матю Собол не е най-обсъжданото събитие на годината, но дава началото на грандиозен процес с неподозирани мащаби. Няколко убийства привличат вниманието на полицията, защото до едно са свързани с „Киберсторм ентъртейнмънт“ – компанията на Собол, а извършителят остава доста неясен. Детектив Себек бързо започва да разбира, че нещата изобщо не са прости и ясни, а подозренията му са задълбочени от Джон Рос – технологичен консултант и крадец на самоличности, който в крайна сметка трябва да помага на властите както за да опази свободата си, така и за да избегне смъртта. Пред тях започва да се оформя фантастична картина – на свобода се вихри мощен изкуствен интелект, наричащ се Демон, който може на практика всичко в един оплетен в компютри и интернет свят.

След яростен сблъсък около натъпканата с технологии вила на Собол, който вече привлича вниманието на целия свят заради касапницата, до която се стига, нещата сякаш утихват. Краткото затишие обаче е само прелюдия. Задействаната програма е по модел на сложните стратегически игри, които компанията на Собол е създавала. Чрез самите тях Демонът започва да рекрутира своя армия от недоволни от живота си аутсайдери, а пътем подчинява десетки мощни компании със заплахи и шантаж, осигурявайки си неограничени финансови средства. Усложнявайки поведението си, Демонът пристъпва към хардуеризация на силата си – генериращи виртуална реалност очила, компютърно управлявани коли и мотоциклети, странни оръжия, а плановете му за господство на света бързо придобиват плашещо реални очертания…

Светът и властите в него просто не са готови за това. Последният шанс е в секретен екип, който трябва да се опита да влезе в света на Демона чрез игрите, откъдето той набира подчинените си, но как можеш да се скриеш от програма, която има достъп до всичко и навсякъде? Краят на книгата е страхотен и цялостен, но и едновременно оставя огромно очакване за втората част – Freedom, – която обаче така и не преведена на български, така че си я дръпнах на файл и ще се чете на английски.

„Демон“ е великолепен трилър, който те сграбчва и не те пуска – разлистваш страниците със затаен дъх, а случващото се е построено по брутално реалистичен начин. Книгата е една от онези, които ще вдъхновят опитите за реализацията на идеите в нея в реалния свят, колкото и страшничко да звучи това. Това е реалност, която подлежи на осъществяване и е наивно да мислим, че подобни проекти не се движат и в момента, макар и едва ли централизирано и не с подобни мащаби.

Демоните са навсякъде и следят всичко, каквото правиш. Въпрос на време е да поискат да им служиш.

Поръчай с безплатна доставка.
Поръчай с безплатна доставка.