Жанр: Трилър

Издателство:

Автор: Дон Уинслоу

Оригинално заглавие: Savages, 2010.

Преводач: Кирил Грозев

Корица: Мека

Година на изданието: 2012

Страници: 272

Рейтинг :

Време за четене: 5 минути

Светът на диваците е този с чистата първична власт, където оцеляват най-умелите, наркокартелите и отрядите на смъртта, диктаторите и силните мъже, терористичните атаки, гангстерските войни, племенните вражди, масовите убийства, масовите изнасилвания.
Светът на не толкова големите диваци – това е светът на чистата цивилизована власт, правителствата и армиите, мултинационалните корпорации и банките, нефтените компании, операциите „шок и ужас“, „смърт от небето“, геноцида, масовите икономически изнасилвания.
А Чон е наясно, че…
Това е един и същи свят.

Ozone.bg
Ozone.bg

   Четох „Диваци“ на Дон Уинслоу още през февруари – успях както силно да се впечатля от този оголен до кост в първичността си трилър, така и да забравя да пиша за нея в блога, помните какво време беше. Сега я извадих и чинно си я препрочетох, защото ми се искаше нещо брутално и все пак поетично, а този откачен трилър е точно това – и си личи още от посвещението, което е лаконичното „Майната ви, изроди.“ Почти хайку, нали?

Разбира се, че сме шимпанзета. Ние сме въоръжени шимпанзета.

  8008928 Уинслоу създава (или разказва за?) двама чудесни герои, които си противоречат във всичко, освен в умението да правят и да търгуват със страхотна трева – и да играят чудесно заедно волейбол, допълнителна червена точка от мен. Единият, Бен, е мозъкът зад цялата операция, който харчи спечелените милиони в Третия свят за благородни каузи. Другият, Чон, е ножът, който се налага да се забива от време на време, а в тоя бизнес това е неизбежно. И все пак двамата са създали „справедлив“ нелегален бизнес, не ламтят за излишно много, а си поделят и вниманието, любовта и опустошителните оргазми на красива откачалка на име О.

Тя си мисли, че ще е много яко да има за любовник наркоман. Като приключи с чукането и няма да иска да има работа с него, просто ще подпира на стената в ъгъла. И точно тук е цялата трагедия. Накрая ще да ѝ омръзне и ще почне да се заниава с драмата на интервенциите, след това ще трябва да му ходи на посещения в рехабилитационния център през уикендите и когато накрая той излезе оттам, ще може да ходят заедно на терапевтични сеанси с бивши наркомани. Ще бъдат страшно сериозни и духовни, и вътре в нещата, докато най-накрая това не ѝ писне. После ще се захване с нещо друго.

 9378699  Слънчевата Калифорния, която ги боготвори заради страхотните им смеси, обаче скоро ще им се окаже тясна, когато получават любезна подкана да предадат бизнеса си на мексикански картел и да почнат да работят за тях. Подканата е придружена с мотивиращо видео с отрязани глави. Бен и Чон закъсняват с вземането на решение и това кара жестоката главатарка на картела, чиято история е не по-малко интересна, да отвлече О., за да ги мотивира още повече. И двамата започват да ѝ играят по свирката. На първо време.

Позволиш ли на хората да те мислят за слаб, рано или късно ще ти се наложи да ги убиеш.

  13617611 „Диваци“ е дивашка книга. С пиперлив и прям език, чудесно предаден на български, Уинслоу прави чиста вивисекция на света, където се сблъскват лицемерието на богатите и агресията на бедните. Чрез своите герои той поддържа постоянно изключително забавно и цинично действие, докато описва кошмарите на наркотрафика, на игричките на котка и мишка между престъпниците и полицията, на корупцията на всички нива и в крайна сметка чистото и първобитно насилие, с което се решават проблемите. Ако скоро сте чели „Изхвърлени в Америка“ на Джанин Къминс, то това е нейната сянка в по-нелитературна, но по-пряма версия. Малко „Breaking Bad“ с по-разгонени герои.

  И не, филмът капка не ме интересува. При такава ярка и пълнокръвна литературна основа една екранизация няма какво да допринесе. Както най-често се случва.