Преводач: Белин Тончев

Корица: Мека

Година на изданието: 1981

Страници: 128

Рейтинг :

Време за четене: 4 минути

Хелуин е. Миналата година заложих на същинския ужас на Х. Ф. Лъвкрафт, но тази година един мил подарък ми осигури още една доза живот от Бредбъри. Да, точно живот, защото както „Вино от глухарчета“, така и „Дървото на все светии“ блика от живителна енергия, която сътворява в миг цели светове, обрисува ги светкавично и пъстро като прекрасните анимации на Дисни отпреди ерата на 3D-то, а в следващия миг ги променя неузнаваемо, запазвайки само неустоимата им привлекателност.

Как пише този човек, как пише… Колко различни са тези му романи от обмисления, разчертан Бредбъри в марсианските хроники, където всеки разказ идва да каже нещо точно определено, а само заедно формират свят. Тук обаче едно изречение може да бъде свят, една поредица от няколко думи, наблъскани с толкова много живот и страст, че преливат, заливат околните, излизат извън страницата и през очите помитат мозъка. Безкрайната виталност, сбрана в децата, е излята тук, в единствения съд, който може, ако не да я задържи, то поне да я съхрани до изливането в чуждото съзнание – книгата.

Чакай, чакай, чакай! Хелуин е, какви са тези живителни и красиви неща? Къде е мрачнотата, страхотиите, къде са всички странни творения, които плъзват по улиците и смело чукат по хорските врати в някои други държави по света? Ами тук са си – защото животът и смъртта, радостта и тъгата, смелостта и страхът винаги вървят ръка за ръка. Осем деца поемат на епично и шеметно пътешествие из времето и пространството, за да проследят различните извори на този чуден и забавен празник – чак до епохи, когато хич не е бил чуден и забавен, а съвсем сериозен обред за почит към мъртвите, когато суеверието е било винаги по-силно от кой да е разум. Тези деца имат за цел да разкрият както тайните зад своите маскировъчни костюми, така и да спасят своето другарче Пипкин, най-страхотното момче на планетата, което е отвлечено от тъмните хелуински сили. Напред, момчета, напред!

„Дървото на вси светии“ е още една задължителна за всяко дете книга – от онези, които ще му покажат истинската красота на живота и страстта, с която той си заслужава да се почита.